Usoda Istrabenza že dalj časa visi na nitki. Foto: MMC RTV SLO
Usoda Istrabenza že dalj časa visi na nitki. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz: Še vedno brez dogovora o poravnavi

Z izglasovanjem prisilne poravnave bi si banke upnice, ki jim Istrabenz dolguje približno pol milijarde evrov, po letu dni reševanja Istrabenza kupile dodatni čas za nov krog pogovorov. Tako naj bi se januarja spet začele pogovarjati o novi prostovoljni poravnavi, če Istrabenz ne bi mogel poravnavati obveznosti, pa bi se prisilna poravnava lahko tudi prekinila in bi se uvedel stečaj, poročajo Finance.
Po pisanju omenjenega časnika razlog za prisilno poravnavo odpira možnost, da holding ne bi šel v stečaj. Prisilno poravnavo mora podpreti 60 odstotkov nosilcev terjatev. Dobrih 40 odstotkov imajo v rokah tri avstrijske banke: Bawag, Sparkasse in Volksbank. Omenjene tri banke so oblikovale konzorcij, v katerem imajo (ne glede na to, da imajo različne višine terjatev) vsaka en glas.

Prostovoljna poravnava malo verjetna?
Če bi se banke odločile za prostovoljno poravnavo, bi to na sodišče morale predložiti še danes. Glede na to, da bi prostovoljno poravnavo morali podpreti vsi upniki, in glede na neuradne informacije Financ, da sta se dve banki že oddali glas v korist prsilne poravnave, naj bi možnost prostovoljne poravnave že odpadla.

Glasovi, ki bodo odločili, ali bi šel Istrabenz v stečaj ali pa si bo še kupil čas za nova pogajanja, pa morajo biti na sodišču predloženi v četrtek do konca uradnih ur.

Predstavniki 19 bank upnic, Istrabenza in Petrola so že v torek razpravljali o Petrolovem predlogu za prostovoljno poravnavo oz. o načrtu za finančno prestrukturiranje koprskega holdinga, vendar so sestanek prekinili - brez dogovora o prostovoljni poravnavi in brez izjav za medije.

Po neuradnih podatkih predstavniki Petrola, ki so sestanek zapustili po dveh urah, niso odstopali od svojega zadnjega predloga, je za Radio Slovenija poročala novinarka Jasna Preskar. Predlog predvideva dokapitalizacijo in poroštvo v znesku 30 milijonov evrov, ki pa bi ga lahko banke vnovčile le, če koprski holding ne bi uspel poravnati svojih obveznosti oz. če njegovo premoženje ne bi zadostovalo za poravnavo okoli pol milijarde evrov dolgov.

Nepričakovana ponudba Rusov?
Po pisanju Dnevnika naj bi v dogajanje nekaj zmede vnesla nepričakovana ponudba bankam za odkup vseh njihovih terjatev s 25-odstotnim popustom, ki jim jo je prek posrednika poslala ruska družba JSC Gazprom Neft (nekdanji Sibneft). Banke so po pisanju časnika ponudbo dobile prek svetovalne družbe Tax Group Klemna Šešoka. In še: po pisanju ljubljanskega časnika naj bi bila ponudba Rusov nesprejemljiva. Finance dodajajo, da je podoben popust ponudil že Petrol, tretjinski lastnik Istrabenza, a so ga banke zavrnile. Ob Petrolovi ponudbi je veljalo, da bi banke sprejele ponudbo z 10- do 15-odstotnim popustom, a Petrol zaradi prevelikega tveganja take ponudbe ni želel dati.

Istrabenz je za 9. februar 2010 sklical skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji v višini 5,2 milijona evrov. Nove delnice se bo ponudilo izključno Petrolu, uprava in nadzorniki Istrabenza pa predlagajo povečanje osnovnega kapitala za 2,81 milijona evrov, na 24,43 milijona evrov.

Istrabenz: Še vedno brez dogovora o poravnavi