Delnice Luke Koper so se pocenile. Foto: RTV SLO
Delnice Luke Koper so se pocenile. Foto: RTV SLO
Največ so izgubile delnice letalskih podjetij. Foto: EPA

Promet z Luko (enotni tečaj: 7.275 SIT) ni dosegel niti dveh milijonov SIT. Slab dan Primorcev sta z 0,5-odstotno pocenitvijo dopolnila Istrabenz in Intereuropa, ki je pri 6.200 SIT dosegla 15-mesečni minimum.

Spet je (ob le treh sklenjenih poslih) najbolj poraslo Delo, in sicer za skoraj odstotek, na 30.580 SIT. Na tedenski ravni so se te delnice podražile za 5,5 %. Enotni tečaji najprometnejših delnic Mercatorja, Krke, Petrola in Gorenja se v petek niso bistveno spremenili. Mercator in Krka sta rahlo dražja (v celotnem tednu je plus kar zajeten in znaša okrog dva odstotka), Petrol in Gorenje pa rahlo cenejša.

Slovenski borzni indeks je prvič ta mesec dan končal pod gladino. Njegova vrednost se je znižala za četrtino odstotka, na 4.456 točk. Vseeno je SBI20 dočakal prvi pozitivni teden po seriji petih zaporednih znižanj. Pol odstotka je v petek izgubil indeks PIX (4.175 točk), kar je predvsem posledica dvoodstotne pocenitve Infond ida, katerega tečaj je zdrsnil pod 2.400 SIT. Pozitivno je presenetil Infond holding, saj se je podražil za 1,6 odstotka. Zvon ena holding je rast nadaljeval s polodstotnim pribitkom. Belinka je doživela prosti pad na 4.500 SIT.

So se borze navadile na terorizem?
Črno londonsko četrtkovo jutro presenetljivo ni bistveno zbilo delniških tečajev na mednarodnih trgih. Prvi odziv je bil sicer kar buren, saj je londonski delniški indeks FTSE 100 izgubil več kot štiri odstotke, vendar so se do konca dneva duhovi pomirili, tako da je bil minus le nekaj več kot enoodstoten.

Glede na to, da je petkovo dopoldne Evropi prineslo enoodstotni plus, je očitno, da so delniški trgi navajeni na krute akcije teroristov, kar je žalostno dejstvo. Najbolj na udaru so bile sicer v četrtek delnice letalskih (British Airways: -4,2 odstotka) in turističnih podjetij.

Petek prinaša pomemben gospodarski podatek. V ZDA bodo namreč objavili, koliko novih delovih mest je bilo ustvarjenih prejšnji mesec. Poznavalci pričakujejo številko 195.000, pri čemer naj bi stopnja brezposelnosti ostala 5,1-odstotna. Po zaslugi dobrega konca trgovanja sta indeksa Dow Jones (10.302) in Nasdaq (2.075) v četrtek pridobila tretjino odstotka. Nafta je izjemno nihala - od začetnega rekorda 62 dolarjev do padca na 59 dolarjev.