O slovenskem programu reform so se razpisali predvsem nemški mediji. Foto: EPA
O slovenskem programu reform so se razpisali predvsem nemški mediji. Foto: EPA
Koalicijski vrh
Bo vladi pod taktirko Alenke Bratušek uspelo? Foto: BoBo

Potem ko je slovenska vlada pod taktirko premierke Alenke Bratušek predstavila programa stabilnosti in reform, ki ju je danes poslala tudi v Bruselj, so se nemški mediji (Die Welt in Spiegel) razpisali o ukrepih. Die Welt spominja na besede premierke Bratuškove, da Slovenija potrebuje čas za rešitev svojih težav, in navaja, da se je ta čas zdaj iztekel.

Pri Die Weltu so zapisali, da se želi država iz krize rešiti z varčevalnim in reformnim programom, ki bi ji prihranila evropsko finančno pomoč in omogočila stabilizacijo finančnega sektorja. Ob tem navajajo kritike sindikatov, trgovinske zbornice, združenj delodajalcev in ekonomistov, ker naj bi bili ukrepi preveč nekonkretni in polni čudovitih, a nerealističnih želja.

"Vlada očitno še vedno ne ve, kako bo reševala bančni sektor"
Ob tem kot največji problem slovenskega gospodarstva izpostavljajo bančni sektor in dodajajo, da vlada očitno še vedno ne ve, kako bo reševala banke. Tako še vedno ni jasno, ali bodo kapitalizacijo izvedli s prenosom slabih kreditov na slabo banko ali pa bodo banke same, pod nadzorom slabe banke, sanirale svoje bilance. Ob tem Die Welt navaja še, da je po mnenju opazovalcev vprašljivo, ali bo vlada lahko izpolnila obljubo in še to poletje začela sanacijo bančnega sektorja.

Die Welt kot enega največjih težav Slovenije izpostavlja prepletenost gospodarstva in politike in ob tem navaja nedavno raziskavo podjetja Ernst & Young.

Pri časopisu so se dotaknili tudi morebitnih posledic, če Evropska komisija z ukrepi vlade ne bo zadovoljna. Pišejo, da obstaja možnost postopka proti državi zaradi makroekonomskih neravnovesij, država pa bi lahko imela težave tudi na finančnih trgih, kar bi pomenilo, da bi ji na koncu ostala le še finančna pomoč Unije.

Bo program prepričal Evropsko komisijo?
Spiegel se v prispevku na svoji spletni strani sprašuje, ali bo program, ki so ga sami predstavili kot mešanico višanja davkov, nižanja odhodkov in prodajo državnih podjetij, lahko preprečil reševanje in zadovoljil Evropsko komisjo. Ob tem tudi pri Spieglu dodajajo, da bo Bruselj zagotovo pričakoval, da Slovenija končno prekine tesno povezanost politike in gospodarstva.

Pri Spieglu dodajajo še, da bodo prihodnji meseci pokazali, kako resno je premierka Bratuškova mislila z reformami, ob tem pa dodajajo, da težavam vlade ni videti konca, saj so še posebej socialdemokrati proti privatizaciji državnih podjetij.