V Ljubljani se je na letni ravni brezposelnost povečala za 19,3 odstotka. Foto: BoBo
V Ljubljani se je na letni ravni brezposelnost povečala za 19,3 odstotka. Foto: BoBo

Podatki, ki jih je objavil Zavod RS za zaposlovanje, kažejo, da se je brezposelnost aprila že tretji mesec zapored zmanjšala. Aprila se je na novo prijavilo 8.185 brezposelnih, kar je 6,2 odstotka več kot marca in 13,8 odstotka več kot aprila lani. Med novoprijavljenimi je bilo največ brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, sledili so trajno presežni delavci in iskalci prve zaposlitve.

Zavod je aprila iz evidence odjavil 9.483 brezposelnih, od katerih se jih je 6.346 zaposlilo oziroma samozaposlilo. To je tri odstotke več kot marca in 16,1 odstotka več kot aprila lani. Po podatkih zavoda je bilo aprila prostih 12.141 delovnih mest. Zavod sicer nima več podatkov o vseh prostih delovnih mestih v državi, saj z uveljavitvijo novele zakona o urejanju trga dela delodajalcem, ki ne sodijo v javni sektor ali niso podjetja v večinski državni rasti, ni treba več obvezno prijavljati prostega delovnega mesta pri zavodu.

Medtem ko se je na mesečni ravni brezposelnost na splošno zmanjšala, pa se je na območju Trbovelj povečala. Najbolj pa se je zmanjšala v Murski Soboti in Sevnici, a zmanjšanje brezposelnosti v zadnjih mesecih v nobeni izmed območnih služb ni zadostovalo za znižanje na letni ravni.

Glede na marec se je povečal delež brezposelnih žensk, iskalcev prve zaposlitve, dolgotrajno brezposelnih oseb, brezposelnih s srednjo splošno oziroma strokovno izobrazbo ter brezposelnih s terciarno izobrazbo. Glede na april lani pa je proporcionalno manj brezposelnih z najnižjo izobrazbo in brezposelnih s poklicno izobrazbo.

V prvih štirih mesecih je bilo pri zavodu v povprečju sicer prijavljenih 123.072 brezposelnih, kar je 9,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.