Apple je postal drugo največje svetovno podjetje po tržni kapitalizaciji. Ob nenehni rasti delnic (cena se je že zelo približala 300 dolarjem) se je tržna vrednost podjetja povzpela na 267 milijard dolarjev, s čimer je proizvajalec iPhonov prehitel podjetje PetroChina. Na prvem mestu ostaja naftni velikan Exxon mobil s 313 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije. Foto: EPA
Apple je postal drugo največje svetovno podjetje po tržni kapitalizaciji. Ob nenehni rasti delnic (cena se je že zelo približala 300 dolarjem) se je tržna vrednost podjetja povzpela na 267 milijard dolarjev, s čimer je proizvajalec iPhonov prehitel podjetje PetroChina. Na prvem mestu ostaja naftni velikan Exxon mobil s 313 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije. Foto: EPA
Sava
Savine delnice so od sredine avgusta poskočile že za 37 odstotkov, potem ko je uprava podjetja začela odkupovati lastne delnice. Foto: MMC RTV SLO

Indeks SBI TOP (842 točk) se je znižal za 0,41 odstotka, vseeno pa je na tedenski ravni pridobil zavidljive tri odstotke, kar je celo letošnji rekord. Spodbuden podatek pa povsem zbledi ob pogledu na nizek promet.

Tudi petkovo trgovanje je bilo skromno. S Krkinimi delnicami je bilo za 373 tisoč evrov prometa, cena pa je nihala med 64,55 in 65 evrov. Z izjemo Luke in Intereurope so se pocenile tudi preostale delnice v prvi kotaciji. Še največ, 1,1 odstotka, je izgubil Telekom, ki se mu je uspelo obdržati nad 90 evri. V standardni kotaciji se zadnje dni spet opazno viša tečaj Savinih delnic. Cena je dosegla že 185 evrov, kar je največ po začetku julija.

Spet udarec za trg dela
Dow Jones (10.662 točk) se je v četrtek znižal za 0,72 odstotka, največje izgube pa je utrpel finančni sektor, kar je tudi posledica sumov, da bo šla Irska po poti Grčije. Po devetodstotni septembrski rasti newyorških delniških indeksov utegnejo vlagatelji pred skorajšnjim koncem četrtletja pobirati dobičke. Znaki o gospodarskem okrevanju so še naprej mešani. Število prosilcev za denarno pomoč v času brezposelnosti je v ZDA prejšnji teden nepričakovano poraslo, na drugi strani pa je nekoliko okreval nepremičninski trg. Prodaja stanovanj se je namreč po julijskem padcu na 13-letno dno dvignila za 7,6 odstotka glede na mesec prej.

KRKA

-0,20 % 64,82 EUR
GORENJE-0,69 %13,00
LUKA+1,78 % 16,60
TELEKOM-1,11 %91,06
NOVA KBM+0,00 % 10,59
PETROL-0,82 %250,64
MERCATOR-0,01 %153,65
INTEREUROPA+0,07 %3,70

Ifo indeks boljši od pričakovanj
Evropske borze so v četrtek tretjič zapored "priznale" poraz, vendar je bil ta malenkosten. Razpoloženje je v veliki meri pokvaril podatek o krepko upočasnjeni rasti proizvodnje in storitev v evroobmočju. Precej bolje je danes dopoldne izzvenela objava svežega indeksa Ifo, ki v Nemčiji meri razpoloženje v podjetjih. Pomemben konjunkturni kazalec se je z vrednosti 106,7 povzpel na 106,8. Minimalna rast, toda prva po maju in toliko bolj dobrodošla, potem ko so analitiki pričakovali njegov padec. Ob 14.30 je bil frankfurtski DAX 30 (6.225 točk) za 0,6 odstotka v plusu. V Tokiu se je teden končal z minusom, indeks Nikkei (9.471 točk) je zanihal za odstotek navzdol.

Zlato pri 1.300 dolarjih
Vrednost evra je 1,34 dolarja, cena zlata pa je danes prvič dosegla 1.300 dolarjev. Rekordna vrednost zlata je posledica negotovosti prihodnje usode svetovnega gospodarstva. Čeprav je ameriški državni urad za gospodarske raziskave določil, da se je najhujša recesija po drugi svetovni vojni uradno končala junija lani, pa drugi najbogatejši Američan, sloviti vlagatelj Warren Buffett, meni drugače. V intervjuju za CNBC je povedal, da so ZDA še vedno v recesiji, kar z nekaj zdrave pameti ni težko ugotoviti: "Dokler BDP na prebivalca ne bo dosegel tiste ravni pred krizo, bomo še vedno v recesiji," je povedal Buffett, ki napoveduje, da so to še ne bo zgodilo kmalu.