Časar je vseskozi vztrajal, da je podjetje vodil gospodarno, četudi številke kažejo, da se je  Luka v njegovem času zadolžila za 220 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Časar je vseskozi vztrajal, da je podjetje vodil gospodarno, četudi številke kažejo, da se je Luka v njegovem času zadolžila za 220 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Časar ne bo dobil odpravnine

Časarja je zaradi negospodarnega ravnanja pred dvema letoma razrešil nadzorni svet, negospodarnost pa je potrdila tudi izredna revizija. Sam pa je prepričan, da so ga razrešili nezakonito, zato je Luko tudi tožil. Vendar pa sodišče ni našlo nobenega razloga, po katerem bi si zaslužil zahtevanih 12 plač odpravnine, je za TV Slovenija poročala Eugenija Carl.

Uprava je skrivala podatke pred nadzorniki
Ugotovitev sodišča je namreč prav nasprotna trditvam in zahtevam Časarja. Sodišče tako pravi, da se je Časar do nadzornega sveta obnašal nedopustno, saj so nadzorniki zahtevali podrobna predhodna poročila o vseh načrtovanih poslih, pa jih niso dobili, ker jih je uprava pred njimi skrivala.

Prav tako bi moral Časar in drugi člani uprave za vse investicije predhodno pridobiti soglasje nadzornikov, a so posle sklepali mimo njih. Nadzorniki so zato Časarja odstavili, ob tem pa mu je bilo ponujeno novo delovno mesto v družbi, ki pa ga je zavrnil. In tudi zato mu odpravnina zdaj ne pripada, še pravi sodišče.

Časar upal na ugoden aneks
Časar se je sicer na sodišču skliceval na aneks k svoji menedžerski pogodbi, ki ga je zanj pri nadzornikih konec leta 2007 po poročanju Carlove izposloval predsednik takratnega nadzornega sveta Luke, koprski župan Boris Popovič. Popovič je to argumentiral z besedami, da bi Časar še naprej imel stalno službo v Luki Koper, čeprav bi se menjala politična oblast in bi Časarja nagnali s položaja. Če bi službo sprejel, mu ne pripada nič, če pa bi se odločil oditi, bi pa dobil visoko odpravnino.

Vložene tožbe proti nekdanji upravi
A Časar ni bil razrešen zaradi menjave oblasti, temveč ga je razrešil nadzorni svet. Zdajšnje vodstvo Luke pa je proti njemu, članom uprave Aldu Babiču, Marjaun Babiču in Borisu Marziju ter prejšnjemu nadzornemu svetu vložilo odškodninske tožbe v višini 32,6 milijona evrov zaradi škodljivih poslov.

Časar ne bo dobil odpravnine