Češko finančno ministrstvo potencialne vlagatelje prosi, da vzpostavijo stik s finančnim svetovalcem pri prodaji, podjetjem Ernst&Young iz Prage. Foto: BoBo
Češko finančno ministrstvo potencialne vlagatelje prosi, da vzpostavijo stik s finančnim svetovalcem pri prodaji, podjetjem Ernst&Young iz Prage. Foto: BoBo

Na prodaj je tako 1.814.007 delnic družbe Vipap Videm Krško z nominalno vrednostjo 41,70 evra. Še 3,5 odstotka delnic je v lasti podjetja Vipap.

Češko ministrstvo za finance si pridružuje pravico, da vključi ali izključi potencialne investitorje v postopku javnega razpisa ali spremeni postopek po lastni presoji. Pridržuje si tudi pravico, da dodatno spremeni pogoje razpisa, odloži ali prekliče razpis ali zavrne vse predložene ponudbe.

Družba je ob tem, da je ustvarila 95,4 milijona evrov prihodkov, v letu 2013 pridelala izgubo v vrednosti 3,9 milijona evrov.

V čeških rokah od leta 1996
Tovarno celuloze in papirja v Krškem je leta 1996 po stečaju na dražbi kupil češki investitor. Leta 1998 je tovarno prevzel novi lastnik, in sicer Investicijska in poštna banka Praga, od leta 1999 pa družba posluje pod imenom Vipap Videm Krško.

Leta 2000 je lastništvo Vipapa prevzela češka banka CSOB, od leta 2008 pa je družba v lasti češkega finančnega ministrstva, ki družbo zdaj prodaja. Čehi so podjetje sicer skušali prodati že ob prevzemu lastništva.

Dolga zgodovina
Zgodovina tovarne celuloze in papirja v Krškem sicer sega v leto 1939. Takrat je slovenski tovarnar Franc Bonač na Vidmu pri Krškem v tedaj industrijsko povsem nerazvitem Spodnjem Posavju zgradil tovarno celuloze, v kateri je zaposlil 180 domačinov.

Tovarno so nato znova zagnali po drugi svetovni vojni, od leta 1955 do leta 1975 pa so zagnali štiri papirne stroje. Leta 1976 je sledil zagon novega obrata celuloze, leta 1990 pa rekonstrukcija papirnega stroja ena.