Pri Pergamu se bojijo, da bo brez dela ostalo še več delavcev. Foto: RTV Slo
Pri Pergamu se bojijo, da bo brez dela ostalo še več delavcev. Foto: RTV Slo
Proizvodnja v Vipapu
Vipap je leta 1996 prevzel češki lastnik. Foto: RTV SLO

Sindikati zato nasprotujejo programu presežnih delavcev ob predvideni ukinitvi proizvodnje celuloze v Krškem. V sindikatu poudarjajo, da velik del odgovornosti za položaj nosi država, ker ni imela interesa za ohranjanje in posodabljanje proizvodnje.

V sindikatih Pergam zahtevajo izplačilo odpravnin za celotno delovno dobo zaposlenih v Vipapu, za kar bi potrebovali najmanj 3,6 milijona evrov, družba pa ima za odpravnine delavcev na voljo le 700.000 evrov. Uprava je vsakemu delavcu pripravljena plačati dobri dve plači.

Kot je znano, naj bi v Vipapu predvidoma oktobra obmolknili stroji za proizvodnjo celuloze, delo pa se bo v največjem tovrstnem podjetju v Sloveniji, ki je od leta 2000 v lasti češkega ČSOB-ja, nadaljevalo v sektorjih proizvodnje brez lesnega, lesovinskega, recikliranega in časopisnega papirja. Vipap trenutno zaposluje 806 oseb, vkljujčujoč 360 delavcev, ki se bodo kmalu znašli med presežki.

Odpravnine na sodišču
Vprašanje odpravnin za 360 presežnih delavcev, ki bodo brez službe ostali oktobra, se že rešuje na sodišču. Sodišče naj bi svoje mnenje podalo do konca maja.

Sindikati pa se ne strinajo niti s številom presežnih delavcev, saj napovedujejo, da bo brez dela ostalo še več delavcev iz povezanih oddelkov.

O odpuščanju pa so sindikati govorili tudi na sestanku z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom. Minister je dejal, da je država pripravljena podpreti morebitne vlagatelje v nove proizvodne programe ali poiskati novega lastnika, ne more pa država postati nosilec teh investicij.