Vlada je serijo obiskov nadaljevala v Posavju. Foto: RTV SLO
Vlada je serijo obiskov nadaljevala v Posavju. Foto: RTV SLO
Posavska regija ima z NEK-om in s savskimi elektrarnami velik energetski potencial. Foto: RTV SLO

Po Janševih besedah regija, ki jo sestavljajo tri občine, dosega 80 odstotkov povprečne razvitosti Slovenije, za ulovitev tega povprečja pa bo potrebnih veliko naporov. Janša je izpostavil energetski potencial regije in omenil tudi velike priložnosti v turizmu.

Premier je regijo izpostavil tudi kot logistično središče, zato je pomembna infrastruktura in bližina avtoceste za to regijo ter tudi bližina Zagreba, ki ima veliko kupno moč.

Glede krize tradicionalnih industrijskih panog Janša meni, da bi bilo treba brezposelne preusmeriti ravno v sektor turizma in logistike. Brezposelnost je v tej regiji za odstotek višja od slovenskega povprečja.

Finančni minister Andrej Bajuk se je na obisku gradbišča HE Boštanj zazel za pospešitev gradnje petih predvidenih hidroelektrarn na spodnji Savi. Financiranje naj po njegovih besedah ne bi predstavljalo posebnega problema.

Ključni regijski razvojni projekti, kot jih je označil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, so trije: dolenjski avtocestni krak, oblikovanje tretje razvojne osi, v katero bi bilo Posavje umeščeno ter modernizacija vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki.

Namera o novi fakulteti v Krškem
Podpisana je bila tudi namera za ustanovitev fakultete za energetiko, ki bi delovala pod okriljem mariborske fakultete. Sedež bi imela v Krškem, namen fakultete pa bi bil razvoj študijev in raziskav v energetiki.

Kar nekaj težav Posavja
V ospredju pogovorov so bile tudi težave tega območja, od zaostankov pri graditvi elektrarn na spodnji Savi in krške jedrske elektrarne do odpravljanja posledic naravnih nesreč, težave zaradi oddaljenosti izobraževalnih središč in napovedanih odpuščanj v tovarni celuloze Vipap, kjer bo delo izgubilo 350 ljudi.

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je posvetil obmejni problematiki in obiskal Slovensko vas, kjer nekateri prebivalci nimajo dostopa do svojih hiš po slovenski strani. Rupel je izrazil pričakovanje, da bo težava odpravljena z utrditvijo obstoječe ali pa graditvijo nove ceste, kjer bo to potrebno.

Vlada bo obisk v brežiški, krški in sevniški občini sklenila v Krškem s srečanjem z župani, gospodarstveniki in s politiki iz Posavja.