Premier je z ministrsko ekipo obiskal Dolenjsko in Belo krajino. Foto: RTV SLO
Premier je z ministrsko ekipo obiskal Dolenjsko in Belo krajino. Foto: RTV SLO
Tovarna zdravil Krka
Eden izmed paradnih konjev dolenjskega gospodarstva je novomeška Krka. Foto: RTV SLO

Gospodarstvo regije temelji na nekaj uspešnih podjetjih, predvsem industrijskih, v katerih je zaposlena večina prebivalcev. Vlada se zavzema predvsem za krepitev malega in srednje velikega gospodarstva, tudi s pomočjo sredstev EU-ja.

V turizmu je veliko možnosti za hitrejši razvoj celotne regije, za katero so sicer značilne velike razlike, pravi gospodarski minister Vizjak. Ena glavnih nalog vlade je zagotoviti ustrezne prometne povezave, ki bodo pripomogle k razvoju.

Težave v Beli krajini
Stopnja brezposelnosti na Dolenjskem je sicer nižja od slovenskega povprečja, hkrati pa je stanje nekaterih podjetij skrb vzbujajoče. V zadnjih nekaj mesecih se je zelo povečalo število brezposelnih v Beli krajini.

Minister za promet Janez Božič je s predstavniki govoril tudi o tretji razvojni osi, predstavil jim je časovni načrt projekta, ki naj bi ga uresničili najkasneje do leta 2014. Božič je z županom Novega mesta in s predstavnikoma Darsa podpisal tudi protokol o ureditvi medsebojnih razmerij pri gradnji dela avtoceste.

Mate in Zver o Romih
Notranji minister Mate in šolski minister Zver sta s sogovorniki govorila tudi o romski problematiki. Brezposelnost med Romi je zelo visoka, kar vpliva tudi na porast kriminala. Krajani, ki živijo blizu Romov, so nezadovoljni z reševanjem problemov, zato so že večkrat pozvali oblasti, naj ustrezno ukrepajo.