Premierja in njegovo ekipo čaka danes že šesti delovni obisk po slovenskih regijah. Foto: EPA
Premierja in njegovo ekipo čaka danes že šesti delovni obisk po slovenskih regijah. Foto: EPA
Rimske Toplice
Projekt obnove bo stal 24 milijonov evrov. Foto: RTV SLO
Neurja in poplave so povzročili ogromno škode. Foto: RTV SLO

Janša je ob odprtju sejma dejal, da nas relativno dobre smernice v gospodarstvu ne smejo uspavati in da so na več področjih potrebne spremembe, kot na primer na področju inovativnega okolja in konkurenčnosti ter tudi pri obvladovanju sive ekonomije.

Preberite si več o Mednarodnem obrtnem sejmu.

Glede regije je dejal, da ima potenciale v industriji in turizmu, za Celje pa, da se je v zadnjih letih dobro razvilo.

Finančna pomoč Rogaški ni potrebna
Ministri so odšli v več krajev, kjer so govorili o aktualnih temah. Finančni minister Andrej Bajuk se je sešel z vodstvom Steklarne Rogaška. O finančni pomoči niso govorili, ker ta ni potrebna, bo pa država še naprej pomagala družbi.

Evropska sredstva za Rimske Toplice?
Najemnik Rimskih Toplic, konzorcij podjetij z Uniorjem na čelu, je ministru za regionalizem Ivanu Žagarju predstavil načrt obnove. To je tudi vlada zahtevala od najemnika.

Žagar, ki se tam mudi v okviru vladnega obiska v regiji, je dejal, da bo projekt stal 24 milijonov evrov in da bodo skušali pridobiti denar iz strukturnih skladov EU-ja. Do konca meseca naj bi z gospodarskim ministrstvom ugotovili, ali je to mogoče še v tej finančni perspektivi EU-ja.

Vlaganja v cestno omrežje
Prometni minister Janez Božič je v Štorah napovedal znatna vlaganja v cestno omrežje. V 83 projektov naj bi v treh letih vložili 6,4 milijarde tolarjev. V letošnjem proračunu je za to predvidenih 1,6 milijarde tolarjev, v naslednjih dveh pa po 2,4 milijarde tolarjev.

Lukačičeva s predstavniki kmetijstva
Kmetijska ministrica Marija Lukačič se je v Slovenskih Konjicah s predstavniki kmetijstva pogovarjala o krajevnih in nacionalnih temah s področja kmetijstva. Izognili se niso niti pogovoru o škodi, ki so jo je povzročila neurja s točo in poplave.

Vlada je namenila slabih 98 milijonov tolarjev za odpravo posledic poplav in neurja s točo na širšem območju Slovenskih Konjic. Okrog 86 milijonov tolarjev je namenjenih za obnovo 155 zasebnih stanovanj, dobrih 12 milijonov tolarjev pa za obnovo 35 gospodarskih objektov kmetije v zasebni lasti. Prejemniki sredstev so dela na objektih že izvedli. Skupna škoda v občinah Slovenske Konjice, Zreče in Oplotnica znaša več kot 2 milijardi tolarjev, v kmetijstvu je škode za 435 milijonov tolarjev.