Neurje je prizadelo več občin v vzhodni Sloveniji. Foto: RTV SLO
Neurje je prizadelo več občin v vzhodni Sloveniji. Foto: RTV SLO
V najbolj prizadetih občinah še vedno odpravljajo posledice neurij. Foto: RTV SLO

Po predlogu sklepa bodo občinama Krško in Sevnica namenili po 20 milijonov tolarjev, občinama Laško in Žalec po osem milijonov tolarjev, občina Selnica ob Dravi bo dobila pet milijonov tolarjev, občina Ruše pa tri milijone.

Občine Trbovlje, Hrastnik, Zagorje, Škocjan in Brežice bodo dobile po dva milijona, po en milijon tolarjev pa bo namenjenih občinam Braslovče, Radeče, Celje, Tabor, Šentjur in Lovrenc na Pohorju.

Sredstva bodo na razpolago takoj, občine pa jih bodo dobile prek ministrstva za obrambo na osnovi predložitve ustrezne dokumentacije.

Škoda na infrastrukturi velika
Obrambni minister Karl Erjavec je pojasnil, da so največje poškodbe na prometni, železniški in komunalni infrastrukturi, problem pa predstavljajo tudi plazovi in udori. Na državnih cestah je za približno milijardo tolarjev škode, na železnicah pa za 750 milijonov, je dejal Erjavec.

Po Erjavčevem mnenju je bistveno, da se pred jesenskim deževjem izvedejo najnujnejši sanacijski posegi v vodotokih, dolgoročno pa je potrebno čimprej začeti obnovo protipoplavnih nasipov.

Vlada za zakon o notariatu
Vlada je sprejela tudi novelo zakona o notariatu, ki širi dostopnost pri imenovanju notarjev, uvaja pa tudi hitrejše postopke njihove razrešitve. Ta bo v parlamentu obravnavana po skrajšanem postopku.

Stabilnost pokojnin zagotovljena
Ministrski zbor je potrdil tudi nacionalno poročilo o pokojninah, s katerim naj bi se zagotovila stabilnost pokojninskega sistema vsaj do leta 2020. S poročilom se predstavljajo cilji politike, sedanje stanje ter dolgoročna pričakovanja in strategije zagotavljanja primernosti in vzdržnosti pokojnin v spreminjajočih se demogafskih pogojih.