Cesto med Zabukovico in Gozdnikom je voda odnesla v dolžini 100 metrov. Foto: RTV SLO
Cesto med Zabukovico in Gozdnikom je voda odnesla v dolžini 100 metrov. Foto: RTV SLO
Posledice obilnega deževja
Rdeči križ poziva k solidarnosti. Foto: RTV SLO
Okolica Sevnice
Na stanovanjskih hišah je največ škode zaradi poplavljenih kleti. Foto: Sandi Udovič
Prizadeti prebivalci so hiše ponekod skušali zavarovati z zasilnimi nasipi. Foto: RTV SLO

Reka Mura je v Gornji Radgoni presegla dozdajšnjo rekordno vrednost iz leta 1954 in dosegla pretok približno 1.356 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi pritokov v Avstriji se njena vodnatost povečuje. Mura lahko poplavi tudi posamezna območja, kjer poplave niso pogoste, zato so gasilci, civilna zaščita in prostovoljci v polni pripravljenosti. Ponedeljkovo deževje je prizadelo tudi Posavje in Podravje. Naraščajo Dravinja, Krka in Ljubljanica, ki ponekod poplavljajo na območjih vsakoletnih poplav. Reke drugod po državi upadajo ali pa se njihova vodnatost ne spreminja.

Rdeči križ pomaga
Rdeči križ poziva k zbiranju pomoči za družine in posameznike, ki so jih najbolj prizadele poplave in plazovi ob obilnem deževju. Prispevke lahko nakažete na TRR NLB 02922-0019831742, sklic 4020, pripis Ujma. Od 23. 8. bo mogoče pomagati tudi prek SMS-sporočil. Pošljite besedilo UJMA na 1919.

Rdeči križ je za prizadete že namenil 5.000.000 tolarjev pomoči. Denar bodo iz Sklada solidarnosti, v katerega z nakupom doplačilnih znamk in vozovnic prispevajo vsi državljani, prejela najbolj prizadeta območja ob neurju, ki je prizadel Slovenijo.

Brežice prizadelo nočno neurje
V noči na ponedeljek je novo neurje najbolj prizadelo občino Brežice, kjer so tamkajšnji vodotoki poplavili več objektov, bregove pa je prestopila tudi Krka. Narasla je tudi Savinja, vendar so se vodotoki v njenem porečju nato nekoliko umirili. Civilna zaščita se trudi pri vzpostavljanju povezav do večine odrezanih stanovanjskih objektov.

Težave na cestah
Po podatkih Urada za zaščito in reševanje je celonočno deževje povzročilo dodatne težave na cestah, saj je zaradi plazov, poplavljenih cest in blata na cestišču na več odsekih vožnja otežena. Trenutne razmere lahko preverite tukaj.

Škode za več milijard
Neurja z močnimi padavinami, ki so pretekla dva dneva zajela vzhodni del države, so povzročila gmotno škodo, ki jo ocenjujejo na več milijard tolarjev.

V noči na nedeljo je bilo najhuje na območju Krškega, Sevnice, Celja in Maribora, kjer so plazovi in poplave ohromili promet, tako da je bilo več krajev odrezanih od sveta. Samo v občini Krško je voda poplavila 48 hiš, 22 gospodarskih poslopij, sprožilo pa se je 24 večjih plazov. Tamkajšnja škoda znaša več kot milijardo tolarjev, tudi v občini Sevnica je dosegla milijardo.

Brez cest in mostov
Na laškem območju je nedeljsko neurje največ škode povzročilo v Lahomnem, na Reki in v Jurkloštru, kjer sta potoka Lahomnica in Reka prestopila bregove.

Na več kmetijah odpravljajo škodo zaradi nanosov zemlje in vode ter zalitih poti, sprožilo se je več plazov. Zaradi poškodovanih mostov je bilo več deset kmetij odrezanih od sveta.

V občini Šentjur so neurja največ škode povzročila v krajevni skupnosti Planina pri Sevnici. Tehnične ekipe so v nedeljo uspele sanirati del ceste v dolžini 100 metrov med Zabukovico in Gozdnikom ter se prebiti do tamkajšnjih stanovanjskih objektov.

Dežuje tudi drugod po Evropi.

Voda na Celjskem oporečna

Ponekod na Celjskem, v Krškem, Mariboru in Posavju poročajo o kalni pitni vodi, zato civilna zaščita priporoča prekuhavanje. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje poudarjajo, da naj voda vre tri minute, saj se tako uničijo vse nevarne bakterije in virusi.