Deževje je ponehalo, grožnjo predstavljajo še plazovi. Foto: RTV SLO
Deževje je ponehalo, grožnjo predstavljajo še plazovi. Foto: RTV SLO
Plazovi po deževju
V Posavju se je do zdaj sprožilo že več kot 120 plazov. Foto: RTV SLO
Rdeči križ in Karitas
Tudi vi lahko pomagate! Foto: RTV SLO

Potoki in hudourniki niso več tako nevarni. Toliko več škode pa povzročajo plazovi, ki še uničujejo ceste, hiše in gospodarska poslopja. Na celjskem območju so vodarji in cestarji uspeli očistiti nanose zemlje, blata in kamenja z večine cest, tako da so spet prevozne.

Tudi večino vodotokov, ki so v nedeljo poplavili, so spravili nazaj v stare struge. Zdaj pa se ukvarjajo s sanacijo plazov, ki še vedno ogrožajo nekatere hiše.

Velika nevarnost plazov
Ponoči se je plaz sprožil v Račici pri Loki in odnesel gospodarsko poslopje. Do zdaj se je po neurjih tako sprožilo že več kot 120.

Prve ocene škode
Na regijskem štabu za zaščito in reševanje v Celju so zbrali prve, še nepopolne podatke o posledicah nedeljskega neurja na celjskem območju.

V sedmih občinah je bilo poplavljenih 176 hiš in drugih objektov, uničenih ali poškodovanih je 21 mostov in 54 cest. Do zdaj so evidentirali 213 novih zemeljskih plazov, vendar ta številka še ni dokončna.

Kako lahko pomagate?
Rdeči križ poziva k zbiranju pomoči za tiste, ki so jih poplave in plazovi ob obilnem deževju najbolj prizadele. Prispevke lahko nakažete na TRR NLB 02922-0019831742, sklic 4020, pripis UJMA. Pomagate lahko tudi prek SMS-sporočil. Pošljite besedilo UJMA na 1919.

Slovenska Karitas pa sredstva za pomoč prizadetim zbira na TRR-ju 02140-0015556761, sklic 00 150805, namen: NEURJA.