Slovenska vlada je obiskala Podravje. Foto: RTV Slo
Slovenska vlada je obiskala Podravje. Foto: RTV Slo
Premier Janez Janša
Janez Janša meni, da moramo imeti tudi rezervne razvojne programe. Foto: RTV Slo
Janez Podobnik in Boris Sovič
Minister za okolje Janez Podobnik se je srečal z mariborskim županom Borisom Sovičem. Foto: RTV Slo
Mariborska kadetnica
Za obnovo kadetnice naj bi namenili sedem milijard tolarjev. Foto: RTV Slo
Minister za šolstvo Milan Zver
Mariborski mestni svet nasprotuje Zverovemu podpisu pogodbe s cerkvijo. Foto: RTV Slo

Janša je kot tri ključne razvojne potenciale v regiji izpostavil univerzo, letališče in Novo Kreditno banko Maribor, okrog katere bo nastal t. i. drugi finančni steber.

Nastajajo nova mikro in mala podjetja, nekatera mala podjetja pa so v zadnjih letih prerasla v srednja podjetja, kar postopoma nadomešča izgubljena delovna mesta, je dejal Janša in spomnil, da je podravska statistična regija na dobrih 85 odstotkih povprečnega slovenskega razvoja.

Do razvoja z evropskimi sredstvi
Hitrost razvoja Slovenije bo odvisna tudi od sposobnosti črpanja sredstev iz skladov EU-ja, je v Mariboru dejal Janez Janša. Na srečanju vlade z okoli 250 gospodarstveniki in najvidnejšimi politiki iz podravskih občin, na katerem so govorili o razvojnih možnostih Maribora in okolice, je predsednik vlade dejal, da je nujno tesno sodelovanje državne in lokalne ravni. Tudi mariborski župan Boris Sovič je pogovore z vlado označil kot zelo koristne in učinkovite.

Janša: Univerza ključna za razvoj
Predsednik vlade Janez Janša je po pogovoru z rektorjem Univerze v Mariboru Ivanom Rozmanom poudaril, da je univerza ključen razvojni potencial za Maribor in Podravje ter za vso državo. Janša je dejal tudi, da je univerza središče, okrog katerega je možno v prihodnosti načrtovati hiter razvoj.

Kot je pojasnil Rozman, sta s sogovornikom največ pozornosti namenila uresničevanju lizbonske strategije, prispevka univerze k regionalnemu razvoju, privatizacije v visokem šolstvu, uvajanja bolonjskih študijskih programov in naložbam na univerzi. O teh temah se je z rektorjem pogovarjal tudi minister za visoko šolstvo Jure Zupan.

Letališče in NKBM pomembna za razvoj regije
Po Janševi oceni je mariborsko letališče razvojni potencial za regijo, zato bo vlada poskušala v najkrajšem času razrešiti statusna vprašanja v zvezi z letališčem. Janša je tudi opozoril na izjemno strateško lokacijo mariborskega letališča.

Tudi NKBM je institucija, ki ima velik razvojni potencial, je nadaljeval Janša in
delovne pogovore z novim vodstvom NKBM-a ocenil kot uspešne. Po njegovih besedah imata vlada in novo vodstvo NKBM-a podobne poglede na prihodnji razvoj banke.

Podobnik in Sovič o črpanju evropskih sredstev
Na delovnem pogovoru sta okolijski minister Janez Podobnik in mariborski župan Boris Sovič že razpravljala o učinkovitem pridobivanju evropskih sredstev.Oba sta se zavzela za pripravo čim bolj kakovostnih občinskih projektov, ki bodo kandidirali za sredstva EU-ja.

V letošnjem letu je vlada svoje delo predstavila že v Bovcu, Prekmurju in obalnokraški regiji.

Obnova kadetnice med prednostnimi nalogami
Minister za obrambo Karl Erjavec je ob obisku mariborske vojašnice dejal, da je prenova mariborske kadetnice ena od prednostnih naložb ministrstva. Erjavec je omenil še druge naložbe na Štajerskem, kot je vojaški poligon v Apačah, ki ga bodo po njegovih besedah posodobili, že prihodnje leto pa pride na vrsto tudi popolna obnova.

Obisk v Podravju začeli včeraj
Obisk v Mariboru se je s srečanjem Janše z mariborskim škofom Francem Krambergerjem začel že sinoči. Pred tem je Janša obiskal tudi RTV-center Maribor. Radio Maribor danes praznuje 60-letnico svojega obstoja.

Cerkev dobila šolo
Včeraj je minister za šolstvo Milan Zver z mariborskim škofom Francem Krambergerjem podpisal pogodbo, po kateri je mariborska škofija po denacionalizacijskem postopku dobila v naravi vrnjen objekt, kjer je zdaj srednja kmetijska šola, v prihodnosti pa bo tam nova škofijska gimnazija. Mariborski mestni svet je ponovno nasprotoval vrnitvi srednje kmetijske šole mariborski škofiji.

Zver se je včeraj sešel tudi s hrvaškim veleposlanikom v Sloveniji Mariem Nobilom, ki je predlagal ustanovitev delovne skupine za učbenik hrvaškega jezika za zadnja tri leta osnovnih šol. Nobilo in Zver sta se sicer zavzela za še boljše sodelovanje med državama.