Cena nafte je od julija padla za več kot 60 odstotkov. Foto: EPA
Cena nafte je od julija padla za več kot 60 odstotkov. Foto: EPA

V Londonu se je 159-litrski sod severnomorske nafte brent med trgovanjem pocenil za 52 centov, na 53,72 dolarja. Cene nafte so se tako po julija doseženih rekordnih 147 dolarjih znižale že za okrog 62 odstotkov.

Zato se že širijo govorice, da naj bi Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) po oktobrskem znižanju svoje proizvodnje nafte to še dodatno znižala. Prvi mož Opeca Čakib Kelil je sicer v nedeljo dejal, da ta mesec takšnih odločitev še ne gre pričakovati, saj članice Opeca še niso v celoti uvedle oktobrskega znižanja, poleg tega pa organizacija potrebuje več podatkov pred morebitno odločitvijo o novem znižanju.

Iran naj bi pozival, da bi proizvodnjo nafte zmanjšali za milijon do 1,5 milijona sodov na dan. Te napovedi je Kelil označil za želje. Že oktobra je kartel zmanjšal proizvodnjo nafte na 1,5 milijona sodčkov, a s tem niso uspeli omejiti padanja cen nafte, prihodnji sestanek kartela pa bo 29. novembra v Kairu.

Opec si želi, da bi se cena nafte gibala med 70 in 90 dolarji za sod. Da bo zadnje zmanjšanje proizvodnje zares pokazalo svoj učinek, bo treba po besedah Kelila počakati do prihodnjega meseca.

M. R.