Pri novih nepremičninah oz. novejših stanovanjih je pričakovati stabilne razmere in postopno dvigovanje cen. Foto: BoBo
Pri novih nepremičninah oz. novejših stanovanjih je pričakovati stabilne razmere in postopno dvigovanje cen. Foto: BoBo

Igralci na nepremičninskem trgu pričakujejo ponudbo kar velikega števila stanovanj iz Celovških dvorov, pravi Frano Toš iz Interdoma. Cene še niso znane, ker jih DUTB še ni objavil, je pa pričakovati, da bo večja količina stanovanj najverjetneje povzročila še kakšen nihaj na segmentu cenejših stanovanj: "Mislim, da bodo cene zelo različne, nekaj stanovanj iz neprodane zaloge podjetij, ki so šla v stečaj, se bo verjetno še vedno moralo ponuditi po relativno nizkih cenah, ker nekako ne ustrezajo današnjim merilom in bodo seveda morala biti temu primerno vrednotena."

Pri novih nepremičninah oz. novejših stanovanjih je nasprotno pričakovati stabilne razmere in postopno dvigovanje cen. Medtem ko se malo bolj intenzivno dvigujejo cene rabljenih stanovanj, ki so se med krizo najbolj znižale, dodaja Toš. V nišnih segmentih trga pa se cene niso bistveno spremenile niti med krizo in ohranjajo ceno: "Tu gre pa za manjše segmente, bolj praviloma malo bolj luksuznih nepremičnin na lokacijah, ki jih ljudje vrednotijo kot najboljše v Ljubljani."

Tudi cenovni razponi med manjšimi in večjimi stanovanji se manjšajo; ne velja več, da so cene manjših enot višje. Dogajanje na trgu pa kaže še, da kupci stanovanja kupujejo za lastne potrebe, da je špekulativnih nakupov bistveno manj in da tudi naložbenih nakupov ni veliko. Cene stanovanj na Obali ostajajo visoke, na Štajerskem pa ne dosegajo niti produkcijske cene, kar dolgoročno lahko onemogoči gradnjo novih stanovanj.