Lani julija je cena nafte dosegla rekordnih 147 dolarjev za 159-litrski sod, danes pa se cena giblje okoli 40 dolarjev. Foto: EPA
Lani julija je cena nafte dosegla rekordnih 147 dolarjev za 159-litrski sod, danes pa se cena giblje okoli 40 dolarjev. Foto: EPA
Savdska Arabija
Opec ima 12 članic: Alžirija, Angola, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Venezuela. Foto: EPA

Po skoraj šestih urah zasedanja na Dunaju so ministri držav članic Opeca sklenili, da se bodo strožje držali kvot, ki so jih določili na zasedanju septembra lani, ko so se dogovorili o znižanju črpanja nafte za 4,2 milijona 159-litrskih sodčkov na dan.

Pred srečanjem je alžirski naftni minister Chakib Khelil izrazil nenaklonjenost novemu znižanju proizvodnje in opozoril, da morajo članice kartela pred morebitnim novim znižanjem najprej znižati proizvodnjo za že lani dogovorjene količine, saj je po njegovih besedah proizvodnja še vedno previsoka glede na že sklenjene dogovore o znižanju proizvodnje.

Septembra si je Opec za cilj postavil dnevno proizvodnjo 24,85 milijona 159-litrskih sodov, a je dejanska proizvodnja precej višja in je februarja znašala 25,71 milijona sodov.

Z nižjimi kvotami do višjih cen
Nekatere članice naftnega kartela so se zavzemale za zmanjšanje proizvodnje, da bi tako zaustavile padanje cen nafte, ki mu je svet priča zadnjih mesecih, potem ko so julija lani dosegle rekordne vrednosti, a je nato nastopila gospdarska kriza, ki je povsem spremenila razmere na naftnem trgu.

A na zasedanju so očitno prevladala stališča tistih članic, ki so opozarjale, da bi bilo lahko znižanje načrpanih kvot dvorezen meč v času, ko se svet sooča z recesijo, saj bi lahko višje cene nafte poglobile gospodarsko krizo, še upočasnile gospodarsko rast in s tem tudi povpraševanje, tako pa bi lahko cene posledične pristale še na nižji ravni kot so danes.

O morebitnem znižanju načrpanih kvot bodo ministri Opeca znova govorili na srečanju 28. maja, ko bodo videli, kakšno bo takrat razmerje med ponudbo in povpraševanjem na svetovnih trgih.

G. V.