Uroš Čufer je v Vilni poudarjal pomen politične stabilnosti. Foto: BoBo
Uroš Čufer je v Vilni poudarjal pomen politične stabilnosti. Foto: BoBo
Slaba banka
Prenos slabih terjatev naj bi se zgodil proti koncu leta. Tako vsaj računa Čufer. Foto: BoBo

Čufer je na neformalnem zasedanju finančnih ministrov držav z evrom v Vilni izpostavil, da je politična stabilnost predpogoj tako za sprejetje dobrega proračuna kot za normalno delovanje države in zadolževanje na trgih. "Tega se včasih v Sloveniji malo premalo zavedamo," je dejal. "Nihče namreč ne želi posojati denarja državam, ki niso finančno stabilne, saj investitorji ne vedo, kdo bo vlada in kaj bo z denarjem počela."

Na petkovem srečanju je Čufer povedal, da verjame v dogovor o dobrem proračunu. Čufer je kolegom sicer poročal o fiskalni konsolidaciji v Sloveniji. "Na evroskupini sem razložil, kaj se v Sloveniji dogaja na področju fiskalne konsolidacije, da pripravljamo proračun za naslednje leto, da je sicer veliko razprave, tudi v medijih, ampak da verjamemo, da bomo prišli do pametnega skupnega zaključka in pravega proračuna za naslednji dve leti," je pojasnil minister.

Čufer pa je drugim ministrom predstavil tudi odločitev o nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke. Kot je dejal, potekajo pregled slovenskih bank, stresni testi in pregled kakovosti aktive tekoče, v skladu s časovnico in dogovori.

Prenos terjatev do konca leta
Čufer ocenjuje, da bodo prenos slabih terjatev na slabo banko najverjetneje izvedli v enem svežnju, da torej ne bodo najprej prenesli terjatev Nove Ljubljanske banke (NLB). Minister računa, da se bo to zgodilo proti koncu leta. O konkretnih datumih minister ni želel govoriti, češ da so pregledi bank kompleksni in da je nemogoče določiti točne datume.

Na vprašanje, ali ne bi bil tako pozen prenos terjatev težava za financiranje Slovenije na trgih, ki naj bi bilo potrebno do konca leta, in ali torej to ne povečuje potrebe po pomoči, je minister odgovoril, da Sloveniji ni treba na trge pred koncem leta.

"Dovolj likvidnosti"
"Imamo dovolj likvidnosti tudi za začetek leta, tako da posebne potrebe s tega vidika ni. Je pa seveda želja, da se te stvari čim prej naredijo, ne zaradi same likvidnosti, ampak ker sedanja situacija v bankah pomeni zastoj gospodarstva," je dejal.

Očiščenje bančnega sistema je po njegovih besedah prva stvar, ki jo mora Slovenija narediti, da bo lahko začelo gospodarstvo normalno delovati.

Čufer: Razrešitev Širclja pravilna odločitev
Glede vladne odločitve za razrešitev Andreja Širclja (SDS) s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je Čufer dejal, da je treba pravna mnenja spoštovati. "Pridobili smo tri pravna mnenja o tem, da obstaja konflikt interesov. Ta pravna mnenja je treba spoštovati," je poudaril minister in spomnil na ugotovitev vlade o nezdružljivosti funkcije poslanca in nadzorne funkcije v družbi.