Skupna zadolženost Darsa za potrebe izvajanja nacionalnega programa izgradnje avtocest je konec lanskega leta znašala 2,9 milijarde evrov, družba pa se je lani v ta namen dodatno zadolžila za 97 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Skupna zadolženost Darsa za potrebe izvajanja nacionalnega programa izgradnje avtocest je konec lanskega leta znašala 2,9 milijarde evrov, družba pa se je lani v ta namen dodatno zadolžila za 97 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovalnica Triglav
Na rezultat poslovanja so negativno vplivali neurja, ki so v poletnih mesecih večkrat prizadela večji del Slovenije, in finančna kriza, ki je imela ključen vpliv na dogajanje na finančnih trgih, menijo v zavarovalnici. Foto: MMC RTV SLO

Čisti prihodki od prodaje Družbe za avtoceste v RS (Dars) so se z 237,9 milijona evrov v letu 2008 lani povečali na dobrih 266 milijonov evrov, pri čemer so prihodki od cestnin znašali slabih 238 milijonov evrov. Kot je razvidno iz nerevidiranih nekonsolidiranih računovodskih izkazov Darsa za 2009, so se tudi ti prihodki lani povečali, saj so v letu 2008 dosegli 201,6 milijona evrov.

Skupna zadolženost Darsa za potrebe izvajanja nacionalnega programa izgradnje avtocest je konec lanskega leta znašala 2,9 milijarde evrov, družba pa se je lani v ta namen dodatno zadolžila za 97 milijonov evrov. Skladno z načrti, s katerimi se je konec februarja seznanil nadzorni svet družbe, bo Dars ustvaril 7,7 milijona evrov dobička. Prihodki so načrtovani v višini 271,9 milijona evrov prihodkov, pri čemer bodo večino, 243 milijonov evrov, predstavljali prihodki od cestnin.

Na rdeče številke zavarovalnice Triglav vplivala kriza in neurja
Zavarovalnica Triglav je v letu 2009 zbrala 744,5 milijona evrov bruto premij in imela 1,8 milijona evrov čiste izgube. Celotna skupina Triglav pa je ob dobri milijardi evrov obračunanih bruto premij končala preteklo leto s 6,3 milijona evrov čiste izgube.

Na rezultat poslovanja so negativno vplivali neurja, ki so v poletnih mesecih večkrat prizadela večji del Slovenije, in finančna kriza, ki je imela ključen vpliv na dogajanje na finančnih trgih, menijo v zavarovalnici. Matična družba Zavarovalnica Triglav je v letu 2009 obračunala 414,2 milijona evrov škode, kar je tri odstotke več kot v letu prej, medtem ko se je izplačilo škode v celotni skupini povečalo za štiri odstotke, na 610,9 milijona evrov.

Čisti prihodki od premoženjskih zavarovalnih premij so se v primerjavi z letom prej povečali za dva odstotka, pri zdravstvenih zavarovalnih premijah za tri odstotke, pri življenjskih zavarovanjih pa so se znižali za osem odstotkov.