"Dogovorili smo se, da obrat v Tolminu oddamo v najem podjetju Košaki. Priprave so že stekle, saj so med drugim želeli seznam nekdaj zaposlenih. Po pridobitvi soglasja sodišča upam, da bomo pogodbo podpisali prihodnji teden," je povedal Benedejčič. Foto: MMC RTV SLO
Mip
Blagovno znamko bodo prodali posebej, ločeno od preostalega premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Del Mipa h Košakom

Dogovor pa mora potrditi še sodišče, pojasnjuje stečajni upravitelj Mipa Miroslav Benedejčič. Proizvodnega obrata v Kromberku mu za zdaj ni uspelo oddati v najem.

Predsednik uprave tovarne mesnih izdelkov Košaki Bojan Rus je zagotovil, da so resni interesenti in da bodo, če sodišče potrdi dogovor, na začetku za šest mesecev zaposlili do 20 ljudi. V Tolminu bodo proizvajali trajne proizvode za izvoz, predvsem na angleški, švedski in nemški trg. "Zagotovo nas zanima tudi nakup, saj imam dolgoročne načrte," dodaja Rus.

Za Kromberk tri ponudbe, a neustrezne
Več težav pa ima stečajni upravitelj pri oddaji Mipove proizvodnje v Kromberku, za katero so prispele tri ponudbe. Družbi Krismit z nekdanjim direktorjem Mipa Srečkom Tratnikom in Mig z nekdaj zaposlenimi v novogoriškem živilskem podjetju je zanimal nakup celotnega Mipa, tudi blagovne znamke in receptov, Panvita pa je oddala ponudbo le za štiri proizvodne linije.

Ponudbi prvih dveh sta bili preveč splošni, pri Panviti pa se je zapletlo zaradi dveh strojev, kupljenih na lizing, ki so del proizvodne linije. Stečajni upravitelj je zato vsem trem interesentom svetoval, naj se uskladijo in oblikujejo skupno ponudbo, na katero bo počakal do sredine prihodnjega tedna. "To se mora zgoditi v nekaj dneh," je poudaril.

Osem delavcev še vzdržuje Mipove aparate
Čeprav je Mip v stečaju, še vedno vzdržujejo proizvodne obrate v pripravljenosti, za kar skrbi osem zaposlenih, tako da imajo mesečno 55.000 evrov stroškov. Zato tudi želijo obrate oddati v najem za "simbolično" najemnino, hkrati pa imajo vzdrževani obrati ob prodaji višjo ceno.

Benedejčič pripravlja načrt prodaje Mipovega premoženja. Razpis, ki bo odprt dva meseca, bodo zaradi dopustov objavili sredi avgusta. Prve grobe cenitve premoženja, ki ne vključuje Mipove blagovne znamke, saj se bo prodajala posebej, kažejo, da gre za vrednost več kot 30 milijonov evrov. Vrednosti prijavljenih terjatev do Mipa za zdaj še niso znane, ji bo pa več kot 500, pravi stečajni upravitelj.

Kriminalisti nadaljujejo preiskave
Pri njem pa se zaradi nepravilnosti pri poslovanju Mipa še vedno oglašajo kriminalisti, nazadnje so ga obiskali v sredo.

Del Mipa h Košakom