Nevidni delavci sveta bodo znova opozarjali na slabe razmere delavcev v Sloveniji. Foto:
Nevidni delavci sveta bodo znova opozarjali na slabe razmere delavcev v Sloveniji. Foto:
»Deložirali so nas s prevaro«

Aktivisti organizacije Nevidni delavci sveta (IWW) so se za nov protest odločili, potem ko je banka Hypo 31. marca nekatere izmed delavcev prisilno izselila iz enega od dveh stanovanj v katerih so živeli in zaradi česar so se znašli na cesti. V organizaciji so opozorili, da je banka napovedala nove izselitve.

Kot navajajo Nevidni delavci sveta, banka s tem dejanjem delavcem onemogoča bivanje v Sloveniji in s tem tudi boj za odvzete pravice. Radio Slovenija je sicer že poročal, da lastnik družbe Gratim delavcem dolguje plačo za več mesecev, ravno tako jim ni plačeval prispevkov za zavarovanja.
150 evrov za štiri kvadratne metre
Kot so pojasnili na protestnem shodu, so delavci Gratima, ki živijo v Sežani, popolnoma odvisni od delodajalca. Trije apartmaji so v lasti podjetja, za katerega so delali, za nastanitev pa so mesečno plačevali po 150 evrov. V apartmaju na 50 kvadratnih metrih površin prebiva kar 12 delavcev.

A lastnik Gratima Mesud Ibričić očitno stanovanj ni plačeval, zato je šest delavcev 31. marca ostalo še brez strehe nad glavo. Tudi 23 delavcev, ki bivajo v dveh sosednjih stanovanjih, utegne v prihodnje doleteti ista usoda.
Znova v ponedeljek
V ponedeljek se bodo delavci znova sešli s predstavniki sežanske občine, sestanka naj bi se udeležili tudi člani vodstva Hypo Alpe Adria banke. Skupno bodo poskušali najti rešitev za delavce, ki so ostali brez stanovanja. Medtem pa je lastnik Gratima že ustanovil novo podjetje v Avstriji in nekatere delavce iz Sežane povabil, naj pridejo delat v novo podjetje.

»Deložirali so nas s prevaro«