Delta je že novembra lani sporočila, da načrtuje nadaljnjo širitev poslovanja na območju jugovzhodne Evrope, še posebej pa jim izziv predstavlja ravno Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Delta je že novembra lani sporočila, da načrtuje nadaljnjo širitev poslovanja na območju jugovzhodne Evrope, še posebej pa jim izziv predstavlja ravno Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Družba Delta Holding v lasti enega izmed najbogatejših Srbov Miroslava Miškovića bo sicer v Sloveniji gradila tudi nakupovalni center v prihajajočem šprotnem parku v Stožicah med novo športno dvorano in stadionom. Foto: EPA

Delta je že novembra lani sporočila, da načrtuje nadaljnjo širitev poslovanja na območju jugovzhodne Evrope, z Mercatorjem pa bi jim uspelo ustvariti družbo s pomembnim tržnim deležem tudi v celotni Evropi. Prva faza ponudb se je sicer iztekla v ponedeljek.

Družbe Infond Holding, sicer največja lastnica Pivovarne Laško, ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska so 6. decembra objavile poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup skupno 1.820.141 delnic Mercatorja. Infond Holding ima v lasti okoli 25-odstotni delež Mercatorja, preostale družbe iz skupine pa 23,33 odstotka. Postopek prodaje naj bi glede na razpis potekal v treh fazah.

V drugi fazi oddaja zavezujočih ponudb
V drugi fazi bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo posredovali najzanimivejše ponudbe in jih bodo prodajalci ocenili kot primerne. Izbranim ponudnikom bo omogočen skrbni pregled poslovanja Mercatorja, na podlagi tega pa prodajalci pričakujejo prejem zavezujočih ponudb.

Rok za oddajo zavezujočih ponudb naj bi bil znan v začetku druge faze. Kot so takrat objavili v pozivu, bo morala zavezujoča ponudba vsebovati število delnic, ki bi bile predmet nakupa, ceno na delnico, načine in rok plačila ter druge pogoje. Kako dolgo bo druga faza trajala, naj bi bilo odvisno od števila izbranih ponudnikov, ki bodo povabljeni za pristop v podatkovne sobe.

Tretja faza bi se začela z odpiranjem zavezujočih ponudb, v njej pa naj bi se pogajali za oblikovanje kupo-prodajnih pogodb in določitev končne cene z enim ali več kupci.

Delta bo gradila tudi nakupovalni center v Stožicah
Družba Delta Holding v lasti enega izmed najbogatejših Srbov Miroslava Miškovića bo sicer v Sloveniji gradila tudi nakupovalni center v prihajajočem šprotnem parku v Stožicah med novo športno dvorano in stadionom. Center naj bi se 30. junija 2010 raztezal na 200.000 kvadratnih metrih z 250 trgovinami v vrednosti 242,5 milijona evrov.

B. K.