Za nakup Mercatorja naj bi se po neuradnih podatkih zanimalo od 10 do 15 družb. Foto: MMC RTV SLO
Za nakup Mercatorja naj bi se po neuradnih podatkih zanimalo od 10 do 15 družb. Foto: MMC RTV SLO
Urad za varstvo konkurence
Urad za varstvo konkurence lastnikom še vedno ni dal soglasja za prodajo. Foto: MMC RTV SLO
Laščani in UVK

Svoj delež v največjem slovenskem trgovskem podjetju prodaja Pivovarna Laško s hčerinskimi družbami. Po neuradnih informacijah je dokumentacijo za nakup 48 odstotkov podjetja prevzelo od 10 do 15 morebitnih kupcev, med njimi so tudi investicijske banke, sponzorji in svetovalne družbe.

Laščani so prodajo sicer napovedali novembra lani zaradi, kot so se izrazili, "političnega terorja", Boško Šrot pa je takrat dejal: "Mi to moramo narediti, da zaščitimo sistem in zaradi nezakonitega posega državnih organov na področje lastništva Mercatorja." "Od kupca pričakujemo, da nam bo razširil trge, in to ne doma, ampak odprl trgovske poti pri novih kupcih," je ob napovedi prodaje še dejal Šrot.

Prodaji nasprotuje tudi uprava
Državni vrh je ob napovedani prodaji dejal, da se v prodajo oz. odkup ne bo vtikal. Prodaji pa ostro nasprotujejo tako sindikati kot uprava in celo dobavitelji. Uprava je sicer napovedala, da v drugi fazi nakupa ne bo avtomatično dovolila skrbnega vpogleda v poslovanje podjetja. Kot je dejal predsednik uprave podjetja Žiga Debeljak, se bodo o tem odločali na podlagi posameznega potencialnega kupca.

Prodaja poteka v treh fazah
Kot so Laščani objavili 6. decembra, bo prodaja Mercatorja potekala v treh fazah - v prvi fazi, ki se izteče v ponedeljek, zainteresirani investitorji lahko pridobijo informacijski memorandum in oddajo nezavezujočo ponudbo. V drugi fazi bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo posredovali najzanimivejše ponudbe in jih bodo prodajalci ocenili kot primerne ter povabili k sodelovanju pri nadaljnjih postopkih.

Izbranim ponudnikom bodo omogočili natančen pregled poslovanja Mercatorja, na podlagi česar bodo nato ponudniki lahko oddali še zavezujoče ponudbe. Odpiranje zavezujočih ponudb predstavlja začetek tretje faze. V njej sledijo pogajanja za oblikovanje kupo-prodajnih pogodb in določitev končne cene z enim ali več kupci.

UVK še vedno ni prikimal
Urad za varstvo konkurence lastnikom še vedno ni dal soglasja za prodajo - do zdaj je izdal je odločbo, da lahko banke vpišejo zastavno pravico na delnice, s katerimi pa lastniki (Pivovarna Laško, Infond Holding, Radenska in Istrabenz) še ne smejo razpolagati.

Skupina Pivovarna Laško je lastnik 23,33 odstotka Mercatorja (Pivovarna Union ima v lasti 12,33 odstotka delnic, Pivovarna Laško 8,43 odstotka, Radenska pa 2,57 odstotka), družba Infond Holding pa je 25-odstotni lastnik podjetja in obenem tudi največji lastnik Pivovarne Laško.

T. K.

Laščani in UVK