Pivovarna Laško in Infond Holding prodajata skoraj polovični delež Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško in Infond Holding prodajata skoraj polovični delež Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holding
Infond Holding je nameraval svoj delež najprej prodati avstrijski družbi Raishop Holding, a ga je pri tem oviral urad za varstvo konkurence. Ko je Soršak prodajo končno dovolil, pa si je premislila hčerinska družba Raiffeisen Investmenta z Dunaja. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Tako Pivovarna Laško kot Infond Holding sta preko povezanih družb v večinski lasti prvega moža uprave Laškega, Boška Šrota. Foto: MMC RTV SLO

Do poziva je prišlo po tem, ko se je družba Raishop Holding zaradi finančne krize odločila, da ne bo kupila 23 odstotkov Mercatorja od Infond Holdinga, nato pa sta Infond Holding in Pivovarna Laško objavila, da bosta z mednarodnim javnim razpisom začela zbirati ponudbe za odkup več kot 48-odstotnega deleža v Mercatorju.

Sam postopek prodaje deleža, ki ga imata v lasti Pivovarna Laško s povezanimi družbami in Infond Holding, bo potekal v treh fazah. V prvi fazi, ki bo potekala med 9. in 30. januarjem, bodo zainteresirani investitorji lahko pridobili informacijski memorandum in do 2. februarja oddali nezavezujočo ponudbo na temelju podatkov iz informacijskega memoranduma in drugih javno dostopnih podatkov o Poslovnem sistemu Mercator.

V drugi fazi oddaja zavezujočih ponudb
V drugi fazi bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo posredovali najzanimivejše ponudbe in jih bodo prodajalci ocenili kot primerne ter povabili k sodelovanju pri nadaljnjih postopkih. Izbranim ponudnikom bodo omogočili natančen pregled poslovanja Mercatorja, na podlagi česar bodo nato ponudniki lahko oddali še zavezujoče ponudbe.

Tretja faza: pogajanja
Zavezujoče ponudbe bodo morale vsebovati število delnic, ki so predmet nameravanega nakupa, ceno za delnico, načine in rok plačila ter druge pogoje. Časovno je dolžina te faze odvisna od števila izbranih ponudnikov, ki bodo povabljeni h pristopu v podatkovne sobe. Rok za oddajo zavezujočih ponudb bo objavljen ob začetku druge faze.

Odpiranje zavezujočih ponudb predstavlja začetek tretje faze. V njej sledijo pogajanja za oblikovanje kupo-prodajnih pogodb in določitev končne cene z enim ali več kupci.

Najboljša cena ni pogoj za prodajo
Ponudniki, ki želijo sodelovati v postopku prodaje, izrazijo interes za sodelovanje v postopku in za nakup delnic z dvigom informacijskega memoranduma, ki ga lahko prevzamejo na sedežu svetovalnice KPMG poslovno sodelovanje. Prodajalci lahko v kateri koli fazi postopka pozovejo vse ponudnike ali pa samo tiste, katerih ponudbe ocenijo kot najbolj ustrezne za dopolnitev v posameznih elementih. Prav tako lahko prodajalci brez kakršne koli odškodninske odgovornosti kadar koli prekinejo postopek prodaje ali pogajanja, ne da bi za to navedli razlog.

Prodajalec ni dolžan skleniti pogodbe o prodaji delnic z najboljšim ponudnikom oziroma ponudnikom, ki ponudi najboljše pogoje, niti s katerim koli ponudnikom, ki sodeluje v postopku prodaje.

Namero so objavili pred dobrim mesecem
V Pivovarni Laško in Infond Holdingu so svojo namero o prodaji deleža v Mercatorju objavili 4. novembra, za skupen razpis pa so se odločili iz poslovnih razlogov, saj bi tako lahko dosegli najboljše pogoje. Razpis naj bi bil končan do konca marca prihodnje leto.

T. K.