Iz Pivovarne Laško so sporočili, da se je Infond Holding za prodajo odločil, ker je to edina poslovno logična rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Iz Pivovarne Laško so sporočili, da se je Infond Holding za prodajo odločil, ker je to edina poslovno logična rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Premoženje Boška Šrota in njegove žene Anice, ki sta prek Atke-Prime večinska lastnika Centra Naložb, je precenjeno, so prepričani v Pivovarni Laško. Foto: MMC RTV SLO

Tako so v sporočilu za javnost zapisali v Pivovarni Laško in dodali, da je Infond Holding za prodajo delnic avstrijski družbi Raishop Holding zaprosil, preden je končal postopek prevzema Pivovarne Laško. Zapisali so še, da je "bila odločitev za prodajo edina poslovno logična", saj je "lastništvo brez upravljavskih pravic nesmotrno".

Raishop Holding, ki naj bi delnice Mercatorja kupil za okvirno ceno 260 milijonov evrov, ima 35.000 evrov kapitala in je bila ustanovljena šele 29. maja letos.

"V skupini Pivovarna Laško se zavedamo pomena podjetja Mercator. Ne samo za številne zaposlene, kupce in konkurenco na slovenskem tržišču, temveč tudi zaradi strateške odločitve tega podjetja, da kupcem po konkurenčnih cenah pretežno ponuja izdelke slovenskih proizvajalcev," so še zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "Z javnim mnenjem, da je treba ohraniti blagovno znamko Mercator in jo širiti na tuje trge, se v celoti strinjamo."

"Premoženje Boška in Anice Šrot precenjeno"
Iz Pivovarne Laško so še sporočili, da je premoženje lastnikov družbe Atka-Prima močno precenjeno. Premoženje podjetja in njenih lastnikov, predsednika uprave Laškega Boška Šrota in njegove žene Anice, niti približno ne dosega vrtoglavih številk milijardo in več evrov, so prepričani.

Informacije o Šrotovem osebnem premoženju so po navedbah Laščanov "izjemno pretirane, celo zmanipulirane". Vrednost Kolonela, ki je v lasti Atke-Prime, je vidna na Ljubljanski borzi, določa pa jo gibanje delnice družbe Center Naložbe, pravijo. Šrot ima poleg tega v lasti še 9.030 delnic Pivovarne Laško, ki so po današnjem borznem tečaju vredne 695.310 evrov. Te delnice je pridobil kot del plače, saj družba omogoča vsem zaposlenim izplačilo do 25-odstotnega dela plače v delnicah, še navajajo.

Atka-Prima je pred dvema letoma kupila Kolonel, ki je lastnik 77 odstotkov Centra Naložb. Kot poudarjajo v Laškem, je Kolonel sredstva za nakup pridobil z bančnim posojilom. "V nobenem primeru Pivovarna Laško ni sodelovala ne kot investitor ne kot garant za pridobivanje posojil. Takratna vrednost kupljenih delnic Centra Naložb je znašala sedem milijonov evrov, današnja vrednost je 23,3 milijona evrov," pravijo v Laškem.