Napoved vladnih ukrepov je pomirila Wall Street. Foto: EPA
Napoved vladnih ukrepov je pomirila Wall Street. Foto: EPA

Osrednji indeksi Wall Streeta so tako ob koncu tedna nadomestili izgubljeno v začetku. Ameriški predsednik George Bush in finančni minister Henry Paulson sta zagotovila, da bo zvezna vlada storila vse potrebno, da se finančni sistem zavaruje pred propadom. Pomoč bankam in drugim finančnim ustanovam naj bi ameriške davkoplačevalce stala tisoč milijard dolarjev.

Stresni teden na Wall Streetu
Na Wall Streetu je potekal eden od najbolj razburljivih tednov v njegovi več kot 200-letni zgodovini. Indeks Dow Jones je v ponedeljek izgubil 500 točk, v sredo pa še 450, vendar pa si je v četrtek in petek skupaj uspel povrniti 780 točk.

Borzni polom v začetku tedna je bil posledica poglabljanja finančne krize zaradi stečaja investicijske banke Lehman Brothers, ki je investicijsko banko Merrill Lynch prepričal k iskanju združitve z Bank of America. Vlagatelji so začeli razprodajati delnice in kupovati obveznice ter zlato, v četrtek, ko so prišla v javnost ugibanja o novem posredovanju zvezne vlade, pa se je zadeva postavila na glavo.

Ameriška administracija predvideva ustanoviti posebne vladne agencije, ki naj bi nase prevzele več sto milijard dolarjev vredne dolgove bank, ki so se zaradi hipotekarnih posojil znašle v velikih težavah. Banke so v zadnjih letih hipotekarna posojila dajale tudi potrošnikom, ki jih niso bili sposobni odplačevati. Ko je vrednost nepremičnin začela padati, so številne hipotekarne družbe bankrotirale.