Na scenarij o prevzemu Mercatorja so se vlagatelji na Ljubljanski borzi ustrezno odzvali in na koncu ceno povzdignili do 40 tisočakov. Foto: RTV SLO
Na scenarij o prevzemu Mercatorja so se vlagatelji na Ljubljanski borzi ustrezno odzvali in na koncu ceno povzdignili do 40 tisočakov. Foto: RTV SLO
Indeks DAX 30 je na krilih podjetij Adidas-Salomon, Volkswagen in MAN (delnice so pridobile več kot dva odstotka) presegel 6.000 točk. Foto: Reuters

Prometa je bilo za 287 milijonov SIT, v zadnje pol ure pa so se posli sklepali pri dovoljenih 10 odstotkih nad prejšnjim enotnim tečajem. Sveži se je izoblikoval pri 38.636 SIT, kar je 5,7-odstotni porast. Poznavalci pravijo, da javne prevzemne ponudbe ne gre pričakovati.

Krka na kratko za dva odstotka v plusu
Druga po prometu je bila Krka (184 milijonov SIT), ki je pridobila 0,5 odstotka, najvišji posli pa so dosegli rekordnih 128.447 SIT. Približno pol odstotka dražje so tudi delnice Gorenja in Petrola. Luka Koper je pridobila 1,5 odstotka, Pivovarna Laško pa en odstotek. Manj prometne delnice so se pocenile, Merkur za 2,7 odstotka.

Indeks SBI TOP začel fantastično
Slovenski borzni indeks (4.483 točk), ki po novem vključuje tudi nekaj delnic s prostega trga, je prvič letos pridobil odstotek. Ljubljanska borza z aprilom ponuja nov indeks SBI TOP, v katerega so vključene le elitne delnice Krke, Petrola, Mercatorja, Gorenja in Pivovarne Laško. Njegova prva vrednost znaša 1.014 točk. Indeks investicijskih skladov PIX (3.885 točk) nadaljuje pozitivni niz in je pridobil še tretjino odstotka.

Napad je najboljša obramba
Evropski delniški trgi so v prvem letošnjem četrtletju pridobili zavidljivih sedem odstotkov in pol. Vtisa seveda nikakor ni mogel pokvariti negativni petek, ko je delniški indeks FTSEurofirst 300 zdrsnil za 0,6 odstotka, na 1.370 točk. Švicarski farmacevt Serono je izgubil šest odstotkov, potem ko je sporočil, da bo zbral 5,6 milijarde dolarjev in začel s prevzemi. Zanimivo, saj prej ni našel kupca zase. Na negativni strani so bili spet telekomi. Vodafone se je pocenil za 1,6 odstotka.

DAX prebil psihološko mejo
Na Wall Streetu so se morali v petek zaradi nižjih cen nafte sprijazniti z izgubami, saj so se naftna podjetja precej pocenila. Indeks Dow Jones (11.109 točk) je izgubil 0,37 odstotka, Nasdaq (2.339 točk) pa je ostal skoraj nespremenjen. V primerjavi z začetkom januarja je slika povsem drugačna. Dow Jonesu je uspel največji četrtletni porast po letu 2002, Nasdaqu pa po letu 2000. Novi teden se je na mednarodnih trgih začel spodbudno. Tokijski Nikkei je pridobil kar 1,6 odstotka, plus pa je opazen tudi v Evropi. Frankfurtski DAX 30 je po skoraj petih letih spet nad 6.000 točkami.