V Istrabenzu zagotavljajo, da bodo javnost obveščali o svojih poslovnih odločitvah korektno, in tako zavračajo pisanje časopisov Delo, Dnevnik in Finance o prodaji Mercatorjevih delnic. Foto: RTV SLO
V Istrabenzu zagotavljajo, da bodo javnost obveščali o svojih poslovnih odločitvah korektno, in tako zavračajo pisanje časopisov Delo, Dnevnik in Finance o prodaji Mercatorjevih delnic. Foto: RTV SLO
Lastniški deleži v Mercatorju. Foto: RTV SLO

Upravi obeh podjetij, ki obvladujeta približno 45 odstotkov trgovske družbe, poudarjata, da ostajata strateški lastnici in da delnic ne nameravata prodati. Predsednik Mercatorjeve uprave Žiga Debeljak pravi, da ni obveščen o nobenem poskusu prevzema, čeprav se zaveda, da lahko lastniki delnice prodajo.

O zgodbi so se razpisali nekateri slovenski in srbski mediji, ki neuradno razkrivajo, da se za več kot 25 odstotkov Mercatorjevih delnic zanima srbski poslovnež Milan Beko, ki naj bi se o tem poslu dogovoril z upravo Istrabenza in Pivovarne Laško še v času, ko sta obe podjetju kupovali delnice od Kada in Soda.

Zaradi špekulacij o prevzemu je enotni tečaj Mercatorjevih delnic od petka višji za slabih šest odstotkov. Danes je že presegel 40.000 tolarjev. Več preberite tukaj.
Takrat naj bi predsednika uprav Istrabenza in Laškega, Igor Bavčar in Boško Šrot, z Bekom celo sklenila pogodbo, da mu pozneje priskrbita znaten delež v Mercatorju, če v tistem trenutku za delnico ne bo ponujal več kot 38.000 SIT, kolikor sta sama plačala paradržavnima skladoma Kadu in Sodu.

Nezakonita pomoč države?
Časopis Finance piše, da je Beko v primeru nepodpisa pogodbe grozil, da bo delnice Mercatorja kupoval po znatno višji ceni od omenjene (ponujal naj bi celo 50.000 SIT), medtem ko so vsi vpleteni, vključno s predstavniki vlade, javno zatrjevali, da gre pri nakupu Kadovih in Sodovih delnic za pošteno ceno.

Če bi se izkazalo, da je Beko dejansko ponujal višjo ceno kot Istrabenz in Laško, bi bil to nov dokaz državne pomoči, ki v Evropski uniji ni dovoljen in bi lahko povzročil resne težave tudi slovenski vladi, pišejo Finance.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so zanikali informacije, da naj bi se premier zaradi govoric o prevzemu v torek sešel z Bavčarjem, in dodali, da država ni več lastnica Mercatorja. Sestanek je zanikal tudi Bavčar.

Beko je prek investicijskih skladov že lastnik 3,16 odstotka Mercatorjevih delnic.
Kdo je domnevni prevzemnik?
Milan Beko je predstavnik podjetja FPP Balkan Limited in je povezan z lastnikom srbskega holdinga Delta Miroslavom Miškovićem, ki je že večkrat pokazal željo po vstopu na slovenski trg. Ta je ustanovil družbo z imenom Herkulin in zdaj čaka, da se vanj vključi še Mercator in pozneje mogoče tudi hrvaški Agrokor. Skupaj naj bi se namreč lažje upirali vse močnejši tuji konkurenci na jugovzhodnih trgih. Mišković je po poročanju TV Slovenije eden najbogatejših Srbov.

Janković brez komentarja
Nekdanji predsednik Mercatorjeve uprave Zoran Janković dogajanja okrog morebitnega prevzema ne želi komentirati, poznavalci pa naj ne bi izključevali njegovega vpliva pri celotni zadevi. Prek družinskega podjetja Electa ima namreč vsaj 1,5 odstotka delnic najboljšega soseda, v svojem mandatu pa se je zavzemal tudi za združitev treh velikih trgovcev, torej Mercatorja z Agrokorjem in Delto.