Z delnicami našega največjega trgovca je zadnje čase promet zelo visok. Najverjetneje želijo največji lastniki končati postopek konsolidacije lastništva. Foto: RTV SLO
Z delnicami našega največjega trgovca je zadnje čase promet zelo visok. Najverjetneje želijo največji lastniki končati postopek konsolidacije lastništva. Foto: RTV SLO
Wall Street je nov zalet dobil tudi po zaslugi Boeinga. Foto: EPA

Z Mercatorjem je bilo za 167 milijonov SIT prometa, cena pa se je na le nekaj tolarjev približala 38 tisočakom. Krka in Petrol sta le malenkost dražja, med najprometnejše pa se je uvrstila še Pivovarna Laško, ki je prvič ta mesec dosegla 7.500 SIT.

Luka po poti Intereurope
Razočaranj tokrat ni bilo veliko. Aerodrom je zdrsnil pod 9.000 SIT, največ, 1,3 odstotka, pa je izgubila Luka, ki je dosegla sveže dveinpolletno dno in na poti navzdol "uspešno" posnema Intereuropo. Če primerjamo Lukin aktualni enotni tečaj (6.365 SIT) s tistim pred točno letom dni, je izguba več kot 20-odstotna.

Na prostem trgu precej padcev
Borzni posredniki so sklenili 1.166 poslov v skupni vrednosti 904 milijonov tolarjev, od tega dva posla s svežnji v skupni vrednosti 124,5 milijona tolarjev. Slovenski borzni indeks (4.529 točk) je pridobil 0,14 odstotka, indeks investicijskih skladov PIX (3.860 točk) pa se je znižal za 0,17 odstotka, kar je predvsem posledica 1,4 odstotka cenejše investicijske družbe Maksima (2.304 SIT). Holdinga Infond (790 SIT) in NFD (620 SIT) sta se spet precej pocenila in sta vredna najmanj letos.

Evropa na novem štiriinpolletnem vrhu
V Evropi so zaradi številnih prevzemnih špekulacij zadnje dni pravi hit energetska podjetja. Kot smo že poročali, je najbolj konkreten nemški E.on, ki je napovedal prevzem španske Endese. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je porasel za 0,6 odstotka, na 1.358 točk. Od posameznih trgov sta največ, odstotek, pridobila Frankfurt (DAX 30: 5.862 točk) in Pariz (CAC 40: 5.041 točk). Na pomoč je zelo priskočil "veliki brat" onkraj Atlantika.

Nizka inflacija pregnala strah pred višjimi obrestmi
Na Wall Streetu so sredo zaznamovale optimistične novice, med katerimi je bila v ospredju tista o zelo nizki osnovni inflaciji. Brez upoštevanja cen hrane in energentov je bila namreč januarska inflacija v ZDA le 0,2-odstotna. Indeks Dow Jones je porasel za 0,6 odstotka, na 11.137 točk. Tako visoko ni bil že od junija 2001. Največ so pridobile delnice, ki so občutljive na spremembe obrestnih mer, predvsem bančne in zavarovalniške. Blestel je tudi Boeing, ki se je po pridobitvi velikega posla v Indiji podražil za 1,8 odstotka.