Podcenjenost kitajske valute se je zmanjšala. Ne dovolj, pravijo analitiki. Foto: EPA
Podcenjenost kitajske valute se je zmanjšala. Ne dovolj, pravijo analitiki. Foto: EPA
Kitajska delavka
Kitajsko blago je poceni tudi zaradi umetne podcenjenosti juana. Foto: EPA
Kitajski CNOOC kupuje ameriškega naftarja Unocal.
Kitajska podjetja so napovedala agresivne nakupe ameriških. Foto: EPA

S tem je pretrgala več let trajajočo fiksirano navezo juana na dolar in podražila kitajske izdelke na tujem, hkrati pa se bo povečala konkurenčnost tujih podjetij, ki poskušajo konkurirati cenovno ugodni kitajski proizvodnji. Revalvacija bo blagodejno učinkovala tudi na kitajska uvozno naravnana podjetja, saj se bo uvoz surovin iz tujine pocenil.

Kitajska, nova svetovna velesila. Komentirajte na forumu.
Kitajska je bila za skoraj desetletje vezana na ameriški dolar pri tečaju 8,28 juana za dolar, z revalvacijo pa je cena juana narasla na tečaj 8,11. Namesto na dolar bo zdaj juan vezan na košarico valut, njegov tečaj pa se bo lahko gibal v ozkem območju 0,3 odstotka v plus ali minus. Analitiki zato pričakujejo nadaljnjo apreciacijo valute v prihodnjih tednih, čeprav bo ta potekala zelo počasi.

Ta korak bo kljub temu le delno zadovoljil kitajske gospodarske partnerje, saj naj bi bil juan podcenjen kar za 40 odstotkov, zaradi česar se je Kitajska znašla pod hudim politično-gospodarskim pritiskom IMF-a in velikih trgovinskih partneric na čelu z ZDA.

Skupina sedmih najbolj razvitih držav je kljub temu odločitev Pekinga o bolj fleksibilnem tečaju pozdravila z besedami, da bo to pomagalo svetovnemu gospodarstvu k rasti in stabilnosti.

Premajhen korak naprej
ZDA so ob tem sporočile, da je bil to korak v pravo smer, vendar premajhen za pomiritev napetih gospodarskih odnosov med velesilama. Administracija v Washingtonu je pričakovala od 10- do 20-odstotno apreciacijo tečaja, kar bi posredno pripomoglo tudi k zmanjševanju rekordnega ameriškega trgovinskega primanjkljaja s Kitajsko.

Podjetja iz ZDA veliko kupujejo kitajsko blago, ki je poceni. Analitiki soglašajo, da je bila apreciacija premajhna, da bi po drugi strani zmanjšala velik zunanjetrgovinski presežek Kitajske s svetom, s čimer bi se uravnale nestabilnosti na svetovnih trgih.