Vsi, ki ste se odločili za nakup delnic Nove Kreditne banke Maribor, boste izvedeli, koliko delnic boste pravzaprav dobili in koliko boste zanje plačali. Foto: RTV SLO
Vsi, ki ste se odločili za nakup delnic Nove Kreditne banke Maribor, boste izvedeli, koliko delnic boste pravzaprav dobili in koliko boste zanje plačali. Foto: RTV SLO
Za delnice NKBM-ja naj bi bilo vplačanih za pol milijarde evrov, kar je približno trikrat preveč. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska borza
Država v prvi fazi privatizacije NKBM-ja prodaja 11.445.415 delnic oziroma 49 odstotkov banke. Foto: RTV SLO

Mali vlagatelji in dobro poučeni institucionalni vlagatelji so lahko od 19. do 27. novembra izražali interes za nakup. Cena delnice se bo gibala v cenovnem razponu med 20,5 evra in 27 evri.

Intervju s poznavalcem borznega dogajanja si lahko preberete tukaj.

Prodajalci 49-odstotnega državnega deleža v NKBM-ju, več kot polovica delnic je namenjena institucionalnim, manj kot polovica pa malim vlagateljem, bodo po pričakovanjih objavili tudi podatke o tem, koliko delnic bo posamezni vlagatelj lahko dejansko kupil. Podatki bodo objavljeni v dnevnih časopisih.

27. novembra do 16. ure se je na 104 vpisnih mestih po vsej Sloveniji končalo obdobje sprejemanja naročil malih vlagateljev za nakup delnic. Ponudba je trajala od 19. novembra. V okviru te ponudbe je bila malim vlagateljem omogočena oddaja naročila za nakup delnic v znesku največ 50.000 evrov. V okviru te vrednosti bo vsak mali vlagatelj upravičen do določenega zagotovljenega števila delnic, ki bo odvisen od izkazanega interesa malih vlagateljev. Za vsakih deset delnic, ki jih vlagatelj pridobi v postopku ponudbe malim vlagateljem v okviru zagotovljenega števila delnic in jih ima neprekinjeno v lasti in imetništvu najmanj do 12. septembra 2008, pridobi tak mali vlagatelj pravico do dodatne ene brezplačne navadne delnice NKBM.

Trikrat preveč vplačil
Malih vlagateljev, ki so oddali naročila za nakup delnic Nove kreditne banke Maribor, naj bi bilo okoli 100.000, kar pomeni, da bo za vsakega vlagatelja zagotovljenih 20 delnic, druge pa se bodo razdelile proporcionalno. Vplačanih je bilo približno pol milijarde evrov, kar je približno trikrat preveč.

Datum začetka trgovanja z delnicami s skrajšano oznako KBMR bo določen po izdajateljevi izpolnitvi pogojev za trgovanje v okviru borzne kotacije. Predvideni datum začetka trgovanja je 6. december, je objavila Ljubljanska borza na svojih spletnih straneh.

V kotaciji še okoli 23 milijonov delnic
V borzno kotacijo je sprejetih vseh 23.357.984 navadnih kosovnih delnic NKBM-ja, na kolikor je razdeljen osnovni kapital družbe, ki znaša 24,37 milijona evrov. Delnice so bile 18. maja 1998 vknjižene v centralni register Centralne klirinško-depotne družbe in s tem izdane v nematerializirani obliki. Agencija za trg vrednostnih papirjev je prospekt za uvrstitev delnic NKBM na borzo potrdila 16. novembra.

R. B.