Foto: STA, zajem zaslona
Foto: STA, zajem zaslona

Dostavljavci so se odločili za opozorilno stavko, ki se je začela ob 11. uri in je trajala do 13. ure. Kot je pojasnil Jernej Kastelic iz Sindikata Mladi plus, pod okriljem katerega deluje tudi sindikat dostavljavcev, so nad odgovorom obeh dostavljalskih podjetij, ki sta zavrnili poziv sindikata k pogajanjem, ogorčeni.

Sorodna novica Wolt in Glovo zavrnila pogajanja o kolektivni pogodbi. Sindikat napovedal stopnjevanje dejavnosti.

"Danes opozorilno stavkamo z eno stavkovno zahtevo: pristop h kolektivnim pogajanjem s sindikatom dostavljavcev. Za dve uri smo prekinili svoje delo. Vseh, ki stavkajo, je več kot 100," je pojasnil Kastelic. Če podjetji ne bosta izpolnili stavkovne zahteve in pristopili k pogajanjem, so v sindikatu napovedali zaostrovanje stavkovnih dejavnosti.

Sindikat dostavljavcev je namreč 26. aprila na sedeža Wolta in Glova v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi urejala položaj dostavljavcev. Družbi sta zahtevo zavrnili, češ da za pogajanja in za organiziranje dostavljavcev ne obstaja pravna podlaga.

Predstavnik dostavljavcev Janez je dejal, da si želijo sistemskega reševanja njihovega položaja in pogajanj, saj s trenutnim položajem niso zadovoljni. "Če bi bili dostavljavci zadovoljni, ne bi stavkali. Položaj se nam je poslabšal, zaradi spremembe plačilnega sistema zaslužimo od 20 do 30 odstotkov manj, življenjski stroški pa se povečujejo," je poudaril.

Wolt in Glovo zaradi opozorilne stavke brez večjih težav

Čeprav je bilo med stavko prek Woltove aplikacije mogoče naročanje dostave le iz bližnjih restavracij in trgovin, čakalne dobe pa so bile daljše od običajnih, iz podjetja sporočajo, da je dan potekal enako kot vsi deževni petki do zdaj.

Po informacijah Wolta je Sindikat Mladi plus podjetje o stavki obvestil nekaj minut pred njenim začetkom. Kot navajajo, je pri njih protestiralo približno 10 dostavljavcev. Glovo podatka o številu dostavljavcev, ki uporabljajo njihovo platformo in so se shoda danes udeležili, nima. "Poskrbeli pa smo, da ni prišlo do večjih motenj pri dostavi naročil, oddanih prek platforme," so pojasnili za STA. Sindikat je sicer ocenil, da se stavki pridružuje več kot 100 dostavljavcev iz obeh podjetij.

Ob tem so v Woltu zanikali, da so v času napovedanega protesta urno postavko dvignili za 80 odstotkov. Po njihovih pojasnilih se pri zaslužkih upoštevajo tudi drugi dejavniki, kot je vreme. "Upoštevajoč vremensko napoved, smo dostavne partnerje v sredo obvestili, da bodo v četrtek zaradi dežja prejeli dodaten bonus na dostavo, prav tako smo jih tudi v četrtek obvestili, da bodo zaradi dežja danes prejeli bonus," so pojasnili.

Kolektivne pogodbe z dostavljavci že poznajo v nekaterih evropskih državah

Mojca Žerak iz Sindikata Mladi plus je na novinarski konferenci dejala, da podjetji Wolt in Glovo "manipulirata, lažeta in zavajata", ko trdita, da ni pravne podlage za začetek kolektivnih pogajanj. "Organiziranje delavk in delavcev je osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo, ena od osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb," je poudarila. "Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci."

Kot je pojasnila Žerak, je v sindikat včlanjenih že več kot 120 dostavljavk in dostavljavcev, s čimer so izpolnjeni pogoji za reprezentativnost sindikata. Kolikšen delež dostavljavcev Wolta in Glova je stavkal, pa je po besedah Žerak nemogoče povedati. "Družbi namreč podatke o tem, koliko je vseh dostavljavcev, prikrivata," je dejala.

Ovrgla je tudi trditev podjetij, da samozaposleni ne morejo biti člani sindikatov in sklepati kolektivnih pogodb. "Ta pravica je zagotovljena celo na evropski ravni. Možnost urejanja kolektivnih pravic za samozaposlene prek kolektivnih pogodb določajo smernice o uporabi konkurenčnega prava Evropske unije," je dejala. Smernice pa so posebej osredinjene na platformno ekonomijo, kamor spada tudi dejavnost, ki jo izvajata podjetji Glovo in Wolt.

Poleg tega v številnih evropskih državah že obstajajo kolektivni dogovori med dostavljavci in platformnimi podjetji, je poudarila Žerak. Prav tako je v Evropi vse več podobnih sindikatov, ki združujejo dostavljavke in dostavljavce hrane in drugih izdelkov. "Kolektivne pogodbe, ki urejajo delo platformnih delavcev, že obstajajo na Finskem, v Španiji, Italiji, Avstriji, na Švedskem in Danskem."

Na stanje dostavljavcev opozorili tudi Evropsko komisijo

Podporo sindikatu dostavljavcev je po Kasteličevih besedah poleg številnih slovenskih sindikatov in organizacij izrazila tudi Evropska konfederacija sindikatov, kjer vodstvi družb pozivajo, da pristopita h kolektivnim pogajanjem in dostavljavcem zagotovita dostojne delovne razmere. V konfederaciji so tudi obljubili, tako Kastelic, da bodo o nespoštovanju temeljnih evropskih vrednot obvestili vse pristojne na ravni EU-ja.

Kot je še pojasnil Kastelic, so se predstavniki sindikata v četrtek v Bruslju sešli s predstavniki Evropske komisije in jih opozorili na stanje dostavljavcev v Sloveniji. "Evropska komisija se strinja, da je treba urediti področje platformnega dela, in je že pripravila predlog evropske direktive," je še dejal.

"Strinjamo se, da je dobro, da imajo samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov"

V podjetju Wolt so spomnili, da so se s Sindikatom Mladi plus nazadnje srečali marca. "Takrat smo pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpiramo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov," so navedli.

Dialog z dostavljavci pa bodo, kot so dodali, nadaljevali tako individualno kot v skupinah. "Verjamemo, da so pogovori bistvenega pomena za konstruktivno skupno sodelovanje, zato bomo tudi nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, vključno s Sindikatom Mladi plus," so napovedali.

V Glovu so poudarili, da so ravnali v dobri veri in skrbno ocenili zahteve "združenja" samozaposlenih Mladi plus s pravnega vidika. "Takšen je bil naš pristop že v preteklosti in ponovno smo ga ubrali v našem odzivnem pismu. Poudarjamo, da smo vselej odprti za dialog, da bi želeli razumeti potrebe in iskati konstruktivne rešitve za vsa vprašanja," so dodali.