Dragonja se namerava zavzeti, da bi se za obrtnike poslovanje olajšalo. Foto: BoBo
Dragonja se namerava zavzeti, da bi se za obrtnike poslovanje olajšalo. Foto: BoBo


Dragonja je izpostavil, da se bo vlada morala pri ukrepih zgledovati tudi po državah kot je Nemčija.
Pri prednostnih nalogah svojega delovanja je izpostavil, da bo njegovo delo šlo v smeri razbremenitev, torej v nasprotovanje dodatnim obremenitvam. Prav tako se bo trudil zagotoviti dobre pogoje za izvozno naravnano gospodarstvo, je pojasnil.

Druga prednostna naloga bodo po Dragonjevo olajšave pri dostopu do virov financiranja za podjetništvo, posebej za mala in srednja podjetja. Prizadeval pa si bo tudi za izboljševanje konkurenčnosti in za manj administrativnih ovir.

Glede nepremičninskega davka pa je Dragonja dejal, da se bo v parlamentarnem postopku sprejema zakona zavzel, da se odpravijo določena nesorazmerja. Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je ob tem opozoril, da jih člani s terena pozivajo, naj gredo v primeru ohranitve 0,75-odstotne stopnje nepremičninskega davka za gospodarske objekte na ulice. "Če ne bomo uslišani, bomo tudi šli," je dejal Meh.

Oderuštvo bank in davčne blagajne
Alojz Kovšca, ki v državnem svetu zastopa obrtnike, pa je opozoril, da je pavšalna obdavčitev neprimerna za obrtnike ter za vzor dal pavšalno obdavčitev v Avstriji. Spomnil je še, da je dualni sistem izobraževanja dal dobre rezultate v Nemčiji ter je treba tudi v Sloveniji najti način, kako spet vzpostaviti tak sistem izobraževanja. Opozoril je še, da se pojavlja prikrito oderuštvo posameznih bank.

Obrtnike še vedno skrbi uveljavitev davčnih blagajn, za katere pa je minister zagotovil, da trenutno ni tendence, da bi to problematiko zaostrovali.