Ekonomist Bogomir Kovač meni, da bi država morala zagotoviti nekaj denarja za delovanje Mure, vendar ob pripravi primernega načrta. Foto: MMC RTV SLO
Ekonomist Bogomir Kovač meni, da bi država morala zagotoviti nekaj denarja za delovanje Mure, vendar ob pripravi primernega načrta. Foto: MMC RTV SLO
Maks Tajnikar
Kratkoročno je za delavce boljša prisilna poravnava, je dejal Tajnikar, a to ne pomeni, da so službe zagotovljene tudi dolgoročno. Foto: MMC RTV SLO

Kot meni, bi država morala zagotoviti nekaj denarja za delovanje Mure, vendar ob pripravi načrta. Dajanje denarja kar tako se mu ne zdi primerno, a prav tako se mu ne zdi primerno niti to, da se ne stori ničesar. V tem primeru bi se zgodilo, da bi morala država izplačevati več socialnih transferjev, prav tako tudi stečaj ni zastonj.

"Nujno posredovanje države"
Posredovanje države se mu zato zdi nujno. "Država mora dati garancijo, da stoji za vsakim postopkom," nam je dejal. A kaj je v tem primeru boljše, ali prisilna poravnava ali stečaj, je težko povedati, je pa Kovač ob tem opozoril, da je pomembno, da ne en ne drug postopek ne gresta po klasični poti. Za stečaj je opozoril, da bi bila izguba trga, torej kupcev, ob slabem vodenju taka, da je ne bi bilo mogoče več popraviti. Prav zato opozarja na pripravo primernega načrta.

Ekonomist Maks Tajnikar nam je dejal, da sta bistveni razliki med stečajem in prisilno poravnavo to, da se pri prisilni poravnavi podjetje in lastniki ohranijo, vse pa gre na račun upnikov, medtem ko pri stečaju podjetje neha delovati, lastniki izginejo, ohranijo pa se zdrava jedra. Težava stečaja pa je ta, da je treba potem dobiti nove lastnike. "Vprašanje je, koliko so novi kupci pripravljeni plačati," je pojasnil.

Kratkoročna ali dolgoročna rešitev?
Vprašanje pa je tudi, kaj je boljše za delavce. Kratkoročno je boljša prisilna poravnava, razlaga Tajnikar, saj se za en čas ohranijo službe. A to ne pomeni, da so te službe dolgoročno zagotovljene, zato je za Tajnikarja dolgoročno, če se upošteva položaj delavcev, boljši stečaj. Delavci se v tem primeru prijavijo na zavod in dobijo takojšnjo pomoč, pozneje pa se, ob reševanju zdravih jeder, lahko še vedno vrnejo v podjetje. Tajnikar meni, da imajo v Muri plače še za ta mesec.

A Tajnikar ni želel potegniti črte in se odločiti, katera možnost je boljša. "Na vprašanje, kaj je boljše, ne morem odgovoriti, na to ne znajo odgovoriti niti odgovorni," nam je povedal v pogovoru. Je pa dodal, da je najbolj zdravi del podjetja prav blagovna znamka Mura in ne pridruženi deli oziroma posli.