Polzela je sicer tudi lani poslovala z izgubo. Foto: BoBo
Polzela je sicer tudi lani poslovala z izgubo. Foto: BoBo

V Tovarni nogavic Polzela so z olajšanjem sprejeli novico, da je vlada soglašala s spremembo nekaj več kot 900.000 evrov državne pomoči v 27-odstotni lastniški delež v podjetju in da so po za zdaj še neuradnih informacijah tudi banke upnice podprle predlog prisilne poravnave s pretvorbo svojih terjatev v delnice.

Uradni izid glasovanja o prisilni poravnavi bo sicer v prihodnjih dneh objavilo celjsko sodišče in do takrat ga ne želi razkriti tudi prisilni upravitelj Kristjan Anton Kontarščak. Direktorica Polzele Karmen Dvorjak pa pravi, da ima spodbudne informacije: "Kolikor mi je znano, naj bi ločitveni upniki v celoti podprli prisilno poravnavo. Prispel pa je tudi zelo visok odstotek navadnih glasovalnih pravic, iz katerih je bilo razvidno, da potrjujejo prisilno poravnavo."

Če je to res, bodo slaba banka in druge banke upnice tudi uradno postale lastnice Polzele, kar po besedah Dvorjakove za tovarno z 285 zaposlenimi pomeni: "Da smo zdaj po tem glasovanju usmerjeni v prihodnost in se bomo lahko usmerili zgolj in samo v to, kar najbolje znano - to pa je v proizvodnjo nogavic."

Polzela je sicer tudi lani poslovala z izgubo, kar Dvorjakova pripisuje tudi temu, da so šele ob koncu leta dobili drugi del državne pomoči. A kot pravi, zdaj že lažje dihajo. "V decembru smo poslovali skladno z načrtom in dosegli malo več kot potrebno raven realizacije, to je malo več kot 700.000 evrov," še pravi.

Na Polzeli sicer še vedno čakajo tudi na odločitev avstrijskega holdinga Huber, ki se zanima za strateški vstop v tovarno in je v minulih mesecih opravil skrbni pregled. Kot pravi Dvorjakova, pa so pogajanja z njim stvar novih lastnikov in ne uprave.