Državna malha je vse bolj prazna. Foto: MMC RTV SLO
Državna malha je vse bolj prazna. Foto: MMC RTV SLO

V primerjavi s koncem preteklega leta se je konsolidirani bruto javni dolg kot delež bruto domačega proizvoda (BDP) povečal z 38,8 na 44,4 odstotka BDP-ja oz. za 5,6 odstotne točke ali 2,15 milijarde evrov, je danes sporočil statistični urad (Surs).

Javni dolg se je v primerjavi z drugim četrtletjem malenkostno zmanjšal (za šest milijonov evrov), v deležu BDP-ja pa je bil nekoliko nižji kot ob koncu prvega četrtletja, ko je znašal 46,1 odstotka BDP-ja.
Dolg se je letos povečal predvsem na ravni državnega proračuna, in sicer s 13,2 milijarde evrov ali 37,3 odstotka BDP-ja ob koncu lanskega leta na 15,31 milijarde evrov ali 42,8 odstotka BDP-ja ob koncu septembra.
Svoje prispevale tudi občine in zdravstvena blagajna
Na lokalni ravni je bruto konsolidirani dolg konec lanskega leta znašal 626 milijonov evrov, konec tretjega četrtletja letos pa 635 milijonov evrov, kar je oboje malo pod mejo dveh odstotkov BDP-ja.
Na ravni zdravstvene in pokojninske blagajne pa se je bruto konsolidirani dolg od konca lanskega leta do konca letošnjega tretjega četrtletja povečal z 52 milijonov evrov ali 0,1 odstotka BDP-ja na 83 milijonov evrov ali 0,2 odstotka BDP-ja.