Murskosoboški velikan skupno zaposluje skoraj 4.000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Murskosoboški velikan skupno zaposluje skoraj 4.000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Nadaljnja usoda tekstilnega podjetja bo znana konec meseca, ko bo znano, ali bo dokapitalizacija uspešna. Foto: RTV SLO
Država bo reševala Muro

Država, preko Sod-a 12-odstotna lastnica Mure, se bo dejavno vključila v reševanje omenjene družbe.
Država bo kratkoročno pomagala pri izplačilu plač, dolgoročno pa bo preko Slovenske odškodninske družbe, če dokapitalizacija podjetja ne bo uspela, sama upravljala z njo. "Če dokapitalizacija družbe Mura, ki je nujna za obstoj podjetja, ne bo uspela in torej lastniki ne bodo želeli prevzeti odgovornosti za razvoj podjetja, je Odškodninska družba sama pripravljena konvertirati svojo terjatev do družbe v kapitalski delež in s tem v celoti prevzeti odgovornost za upravljanje in sanacijo družbe," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.


Premier Borut Pahor je načrt pred skorajšnjim obiskom pomurskega podjetja, ki skupno zaposluje skoraj 4.000 delavcev, predstavil po sestanku z ministri za finance, gospodarstvo in delo, Francijem Križaničem, Matejem Lahovnikom in Ivanom Svetlikom.

"Sama konverzija mora biti izvedena na način, da Odškodninska družba pridobi večinski delež v družbi Mura, d. d. Na ta način želi država reševati zdravi del podjetja, in ne finančnih naložb lastnikov Mure. V nadaljevanju namerava Slovenska odškodninska družba svoj delež prenesti na posebno Družbo za prestrukturiranje, ki bo izvajala nadaljnje postopke prestrukturiranja družbe."

Dokapitalizacija - vpis delnic do konca meseca
Naj spomnimo, da so delničarji Mure sicer pred dnevi na izredni skupščini potrdili predlog za dokapitalizacijo - odločili so, da bodo povečali osnovni kapital za 8,5 milijona evrov, na 26,43 milijona. Dokapitalizacija bo sicer uspešna, le če bo vpisanih 70 odstotkov od razpisanega kapitala, v vrednosti 5,95 milijona evrov. Vpis delnic je mogoč od 15. do 31. maja.

Vodstvo družbe je na izredni seji še predlagalo, da bi v drugi fazi pravico do vpisa novih delnic imele tudi banke upnice. S tem bi se jim zmanjšala kratkoročna kreditna izpostavljenost za znesek vpisanega kapitala. Poleg bank upnic pa bodo nove delnice lahko vpisali tudi dobro poučeni vlagatelji, ki so bili 28. februarja upniki družbe.

 

L. D.

Država bo reševala Muro