Država še vedno zapravlja več, kot zasluži. Foto: BoBo
Država še vedno zapravlja več, kot zasluži. Foto: BoBo

Proračunski primanjkljaj je tako v devetih mesecih že presegel načrtovanega za vse leto, kažejo prvi izračuni finančnega ministrstva. Ministrstvu smo sicer že avgusta poslali vprašanja, ali bodo cilji glede primanjkljaja doseženi in kaj bodo storili, če ne bodo. V odgovor smo dobili le: "Proračun se izvaja v skladu z načrti." Primanjkljaj za letos je bil določen pri 1,072 milijarde evrov.

Proračunski prihodki so bili septembra s skoraj 486 milijoni evrov za nekaj manj kot 84 milijonov evrov nižji kot avgusta, pri čemer so se zmanjšale vse vrste prilivov z izjemo evropskih sredstev. Za celotno leto 2012 je z rebalansom predvidenih 7,9 milijarde evrov proračunskih prihodkov, a ta številka verjetno ne bo dosežena, je potrdil tudi finančni minister Janez Šušteršič.

"Ustrelili" mimo za tretjino milijarde evrov
"Verjetno bo letos zbranih nekaj manj prihodkov, kot smo predvidevali v rebalansu, ker so tudi gospodarski rezultati v letošnjem letu slabši, kot so bile ocene ob pripravi rebalansa. To je pač življenjsko dejstvo," je Šušteršič odgovoril poslanki PS-ja Alenki Bratušek, da bo letos v proračunu zmanjkalo najmanj 300 milijonov evrov. Od tega naj bi 150 milijonov evrov zmanjkalo na strani prihodkov in 150 milijonov evrov za plače, je opozorila.

Davkov se je septembra v proračun steklo 457 milijonov evrov oz. 61 milijonov evrov manj kot avgusta. Medtem ko se je v državno blagajno steklo dobrih 80 milijonov evrov manj davkov na blago in storitve, pa so se nekoliko povečali prilivi od davkov na dohodek in dobiček ter na delovno silo.

Do konca septembra je bilo realiziranih za 5,5 milijarde evrov proračunskih prihodkov (69,6 odstotka rebalansa) in 6,7 milijarde evrov odhodkov (73,9 odstotka rebalansa).