Evropska banka za obnovo in razvoj v svojih napovedih srednjeevropsko regijo svari pred pomanjkanjem koordiniranega odziva. Foto: EPA
Evropska banka za obnovo in razvoj v svojih napovedih srednjeevropsko regijo svari pred pomanjkanjem koordiniranega odziva. Foto: EPA

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v poročilu o regionalnih gospodarskih napovedih opozorila, da bi lahko imelo nadaljnje zaostrovanje razmer v območju evra negativne posledice na celotno regijo, v kateri deluje banka.
EBRD za 29 držav, v katerih deluje, napoveduje 3,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,1 odstotne točke manj kot v oktobrski napovedi. Napoved EBRD-ja sicer temelji na predpostavki, da se razmere v območju evra ne bodo dodatno poslabšale. To bi po besedah banke predstavljalo sistemski izziv za "hitro rastočo Evropo", ki je močno povezana z bankami evroobmočja.
"Absolutno nujno je, da se koordinirano odzovemo na prestrukturiranje zahodnih bank, ki bo upoštevalo učinek na Vzhodno Evropo. Če nam pri tem ne bi uspelo, bi to pomenilo občutno poslabšanje za hitro rastoča gospodarstva," je zapisal glavni ekonomist EBRD-ja Erik Berglof.
Kritični zlasti Slovenija in Madžarska
Najnovejše poročilo kaže tudi, da so razlike med državami v regiji vse večje. EBRD pri tem izpostavlja Slovenijo in Madžarsko kot državi, ki bi lahko v letu 2012 znova zdrsnili v recesijo. Sloveniji za letos napoveduje 1,1-odstoten padec BDP-ja (v oktobrski napovedi 0,5-odstotna rast), potem ko naj bi v letu 2011 imela 0,4-odstotno rast (v oktobrski napovedi enoodstotna rast).
Madžarski za letos napovedujejo 1,5-odstotni zdrs BDP-ja, potem ko so oktobra pričakovali 0,5-odstotno rast.
Črnogledi tudi v IMF-u
Mednarodni denarni sklad (IMF) je precej znižal svojo napoved za globalno gospodarsko rast v letošnjem letu. Svetovni BDP naj bi se tako letos po najnovejših predvidevanjih IMF okrepil za 3,3 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke manj od predhodnih napovedi. Območje evra pa naj bi zabeležilo 0,5-odstotno krčenje BDP.
V prihodnjem letu naj bi se svetovni BDP nato okrepil za 3,9 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od napovedi iz lanskega oktobra. Tudi ta napoved za 2013 pa je odvisna od razvoja dogodkov v območju evra. Če se kriza v območju skupne evropske valute ne bo razrešila, bi to prineslo novo negotovost v svetovno gospodarstvo.