Evropska investicijska banka napoveduje, da naj bi se do konca leta povpraševanje po bančnih posojilih okrepilo. Foto: Pixabay
Evropska investicijska banka napoveduje, da naj bi se do konca leta povpraševanje po bančnih posojilih okrepilo. Foto: Pixabay

Povečano povpraševanje po potrošniških in hipotekarnih posojilih med prebivalstvom in višje rasti financiranja podjetij sta spodbudna znaka, da regija srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope okreva, analizo Evropske investicijske banke ocenjuje Kristijan Hvala iz združenja bank. "Ti relativno ugodni zgledi temeljijo na relativno ugodni gospodarski rasti tega območja," je ocenil Hvala. Tudi v Sloveniji je tako, saj nam različne makroekonomske napovedi za letos pripisujejo okoli 2,5-odstotno gospodarsko rast. Rast obsega posojil sicer tega še ne dosega, ravno obratno, pravi Hvala: "Pri nas je bila rast bistveno bolj anemična pri obsegu kreditiranja nebančnega sektorja."

Medletna rast posojil je po podatkih v prvih štirih mesecih letos pri nas znašala zgolj 0,7 odstotka, pa še to predvsem na račun povečanja posojil gospodinjstvom. Evropska investicijska banka napoveduje, da naj bi se do konca leta povpraševanje po bančnih posojilih okrepilo, tudi med podjetji.

"To je seveda tudi za slovenske banke, ki so dejavne na teh trgih, bodisi z neposredno prisotnostjo prek hčerinskih etiket bodisi prek financiranja oz. kreditiranja, zelo dobro," dodaja Hvala.

Na omenjenih trgih še vedno prednjači bolj ali manj bančno financiranje. Kot opozarjajo pri Evropski investicijski banki, pa bosta v prihodnje zaradi strukturnih sprememb in inovacij potrebna bolj raznoliko financiranje ter predvsem razvit in integriran kapitalski trg Evropske unije.