Ta, kot še navajajo, lahko v kriznih razmerah električno energijo pridobi s samostojnim nakupom v Sloveniji ali tujini.
Ta, kot še navajajo, lahko v kriznih razmerah električno energijo pridobi s samostojnim nakupom v Sloveniji ali tujini. "Morebitno neizvajanje ukrepov, ki jih akterjem na trgu v Sloveniji v kriznih razmerah ukaže Eles, pa pomeni neposredno kršitev energetskega zakona in zapade pod kazensko in materialno odgovornost osebe oz. subjekta, ki bi takemu ukazu nasprotoval," so zagotovili na Elesu. Foto: MMC RTV SLO

Iz Elektra Slovenija (Eles) so sporočili, da je Eles kot sistemski operater slovenskega elektroenergetskega omrežja dolžan poskrbeti za elektriko tudi v izrednih razmerah in da ima v tem času pravico izvesti kakršne koli ukrepe, ki pomagajo vzpostaviti normalne razmere v sistemu.

Med izredne razmere sodi namreč tudi stavka delavcev energetike, ki lahko povzroči zaustavitev ali zmanjšanje delovanja elektrarn in omejitev prenosa električne energije ter s tem hudo pomanjkanje električne energije in posredno nevarnost razpada elektroenergetskega sistema.

Eles prevzame upravljanje celotnega sistema
Če bi so to zgodilo, mora Eles prevzeti upravljanje celotnega sistema v svoje roke in ima pravico izvesti kakršne koli ukrepe, ki pomagajo vzpostaviti normalne razmere v elektroenergetskem sistemu, med drugim tudi ukiniti delovanje trga in voditi elektroenergetski sistem države tako, da ne bi bilo kakršne koli škode ali ogrožanja življenj.

"To med drugim pomeni, da morajo vsi akterji na trgu v takšnih pogojih dosledno slediti navodilom sistemskega operaterja prenosnega omrežja. Morebitni pogodbeni odnosi za prodajo ali nakup električne energije med akterji na trgu električne energije, ki bi bili v konfliktu z zahtevo sistemskega operaterja, nimajo nobene veljave," opozarjajo.

Energetiki so začetek stavke napovedali za torek, edina možnost za zamrznitev stavke pa je dogovor s premierjem Borutom Pahorjem. Z njim se bodo sešli v ponedeljek, od njega pa naj bi zahtevali dogovor o nadaljevanju socialnega dialoga in ustavitev vseh dejavnosti na področju reorganizacije.