Foto: Matija Mastnak
Foto: Matija Mastnak

Razmere v celjski tovarni Emo Orodjarna, kjer je trenutno zaposlenih približno 150 delavcev, se zaostrujejo. "Plače jim vsak mesec zamujajo po tri tedne, regresa še vedno niso dobili, čistilni servis je odpovedal čiščenje, stranišča so zamašena, direktor je dal odpoved," našteva predsednik Konfederacije sindikata delavcev Gvido Novak.

Sindikat ima sicer trenutno zvezane roke, saj je v podjetju premalo njegovih članov, da bi bil reprezentativen. "Po uspešni stavki leta 2016, ko smo se vse dogovorili, so v podjetju načrtno začeli preganjati zaposlene, ki so bili v sindikatu," pojasnjuje Novak. A ker je vrag odnesel šalo, je prepričan, da se bo večina delavcev kmalu vnovič sindikalno povezala. "Najprej bomo začeli pogovore, da sploh izvemo, kaj se dogaja s podjetjem, naslednji koraki pa bodo odvisni od razmer, tudi stavka ni izključena."

Uprava se je zavila v molk. Podjetje, ki je močno vpeto v avtomobilsko industrijo, je predlani in lani sicer skupaj pridelalo več kot pet milijonov evrov izgub. "Upamo, da bo podjetje obstalo in da se bomo dogovorili kaj pametnega. Želimo si, da se razmere stabilizirajo," sklene Gvido Novak.

Največji lastnik podjetja je sicer prek družbe Corda – orodjarna nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik. Ta je leta 2013 zaradi očitkov o navzkrižju interesov, ko je država v času njegovega mandata podelila subvencije Emu Orodjarni, kot minister odstopil.