4,5-odstotni delež Nove Ljubljanske banke je le zmenjal lastnika. Foto: MMC RTV SLO
4,5-odstotni delež Nove Ljubljanske banke je le zmenjal lastnika. Foto: MMC RTV SLO

Vrednosti posla niso razkrili. Nakup deleža Evropske banke za obnovo in razvoj v Novi Ljubljanski banki za skupino Poteza predstavljajo strateško pomembno naložbo. Poteza si namreč želi, da večinski delež banke ostane v rokah slovenskih investitorjev, glavni cilj Poteze pa je sodelovati z organi upravljanja družbe pri povečanju vrednosti in donosnosti banke, učinkovitejši konsolidaciji skupine in nadaljnji širitvi na jugovzhodne trge.

Poteza Naložbe z investiranjem v družbe na področju Slovenije in držav vzhodne in jugovzhodne Evrope si prizadeva za dolgoročno rast vrednosti kapitala. Trenutno ima deleže v več slovenskih podjetjih in bankah, na primer Telekomu Slovenije, Zavarovalnici Triglav, Pozavarovalnici Sava in NLB-ju. Več podrobnosti o svoji naložbi bo Poteza pojasnila v četrtek.

ERBD je lastnik 5-odstotnega deleža NLB-ja postala septembra 2002, zaradi nedavne dokapitalizacije pa se je delež zmanjšal na 4,5 odstotka. V ERBD-ju so v lastništvo banke vstopili z namenom podpreti privatizacijo in razvoj oziroma širitev banke. Prodaja investitorju iz zasebnega sektorja je v skladu z mandatom ERBD-ja, so zapisali v Evropski banki in dodali, da ima Poteza Naložbe verodostojno strategijo za nadaljnji razvoj NLB-ja.