Pogajanja so v šestih letih večkrat zastala. Po trditvah Bruslja namreč Kitajska ni izpolnila svojih obljub o izboljšanju dostopa evropskih podjetij do svojega trga, medtem ko naj bi bil dostop kitajskim podjetjem do evropskega trga precej odprt. Foto: Reuters
Pogajanja so v šestih letih večkrat zastala. Po trditvah Bruslja namreč Kitajska ni izpolnila svojih obljub o izboljšanju dostopa evropskih podjetij do svojega trga, medtem ko naj bi bil dostop kitajskim podjetjem do evropskega trga precej odprt. Foto: Reuters

"Pogajanja so v zaključni fazi," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin. Tiskovni predstavnik nemške vlade je nato sporočil, da so v pogovorih dosegli napredek ter da je cilj dogovor pred koncem leta. Kitajska je po njegovih besedah zdaj bolj zavezana dosegi dogovora.

Neimenovani tiskovni predstavnik EU-ja je ob tem za Reuters dejal, da se je napredek zgodil na pobudo nemške kanclerke Angele Merkel. Nemčija predseduje EU-ju še do konca leta ter je sočasno največja evropska izvoznica na Kitajsko.

Morebitni dogovor bi po pisanju Reutersa pomenil velik napredek za kitajsko-evropske odnose, ki so se poslabšali po izbruhu novega koronavirusa v Vuhanu in posredovanju kitajske centralne oblasti v Hongkongu. S celovitim investicijskim sporazumom bi namreč večina evropskih podjetij na kitajskem trgu postala bolj konkurenčna.

Bruselj razočaran nad neravnovesjem

Sorodna novica "Ko gre za Kitajsko, je Evropska unija vedno znova presenečena"

Pogajanja o sporazumu so v šestih letih večkrat zastala. Po navedbah Bruslja Kitajska namreč ni izpolnila svojih obljub o ukinitvi omejitev za evropske investicije, medtem ko imajo kitajska podjetja širok dostop do evropskega trga. Evropska komisija je sporazum označila za "ključno orodje pri odpravljanju pomanjkanja ravnovesja".

Navedbe iz Pekinga in Bruslja ob tem predstavljajo velik obrat, saj je gospodarska zbornica EU-ja na Kitajskem še junija izražala dvom, da lahko dogovor dosežejo do lani postavljenega roka decembra 2020. Drugi neimenovani uradnik iz Bruslja je za Reuters povedal, da se Kitajska zaradi trgovinske vojne z ZDA boji izolacije na zahodu, saj je tudi Bruselj začel ostreje nadzirati kitajske investicije v evropske strateške sektorje.

Kitajska naj bi želela dostop do energetike in upravljanja z vodo

Največja ovira pri zapečatenju investicijskega sporazuma je povezana s trajnostnim razvojem, je medtem dejal visoki zahodni diplomat v Pekingu in opozoril na odprta vprašanja na področju dela.

Kitajska namreč še ni ratificirala štirih od osmih konvencij Mednarodne organizacije dela, vključno s konvencijo o prisilnem delu ter pravici do kolektivnih pogajanj. Zanju EU zahteva odobritev pred kakršnim koli trgovinskim sporazumom.

Kitajska naj bi imela med pogajanji tudi zelo visoke zahteve. "Želijo si nemogočih stvari. Prosijo za odprtje kitajskim naložbam v evropskih sektorjih, ki niso odprti za nikogar, kot so energetika, upravljanje vode in javni sektor," je še dejal diplomat iz Pekinga.