EU je odprl novo poglavje v trgovinskem sporu s Kitajsko. Foto: Reuters
EU je odprl novo poglavje v trgovinskem sporu s Kitajsko. Foto: Reuters

"Podjetja v EU-ju imajo pravico zahtevati pravično sodno varstvo v primeru nezakonite uporabe njihove tehnologije. Zato danes začenjamo posvetovanja v okviru WTO-ja," je v izjavi dejal podpredsednik Evropske komisije in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Za proizvodnjo visokotehnoloških izdelkov, od telefonov do električnih avtomobilov, je potrebna velika količina patentirane tehnologije, na kitajska podjetja pa že več let letijo očitki, da kršijo patentne pogoje in nepravično kaznujejo tekmece.

EU je navedel, da od leta 2020 sodišča na Kitajskem uporabljajo grožnje z visokimi globami in drugimi pravnimi odločitvami proti podjetjem iz EU-ja, ki so se s svojimi pritožbami obrnila na druga sodišča po svetu.

Te tožbe so vložili kitajski proizvajalci, ki so si prizadevali za "cenejši ali celo brezplačni dostop do evropske tehnologije", so sporočili v Bruslju.

Med podjetji, ki so se znašla v navzkrižju s kitajsko taktiko, so podjetja Conversant, Ericsson, InterDigital in Sharp. Južnokorejski velikan Samsung je prav tako uporabil kitajsko sodišče, da bi ustavil sodne postopke v povezavi s patenti švedskega tekmeca Ericssona v državah, kot je Nemčija.

Če ta posvetovanja v 60 dneh niso uspešna, lahko EU zahteva ustanovitev odbora, ki bo odločil o zadevi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska unija je pred tem januarja pri WTO-ju že sprožila postopek proti Kitajski zaradi trgovinskih omejitev, ki jih je Peking uvedel za Litvo. Odnosi med Kitajsko in Litvo so se namreč močno poslabšali v novembru, potem ko je Tajvan v Litvi odprl predstavništvo pod svojim imenom. To je namreč v nasprotju s politiko Pekinga, da je Tajvan uradno del Kitajske.