Kitajska je največja uvoznica govedine na svetu, delež uvoza iz Litva pa je majhen. Foto: EPA
Kitajska je največja uvoznica govedine na svetu, delež uvoza iz Litva pa je majhen. Foto: EPA

Generalna carinska uprava Kitajske ni pojasnila razlogov za prekinitev uvoza. Kitajska carina običajno ustavi uvoz mesa, če izvoznice poročajo o izbruhih bolezni pri živini, a Litva pri Svetovni organizaciji za zdravje živali (OIE) v zadnjem času ni prijavila nobene živalske bolezni.

Sorodna novica Bruselj pred WTO-jem sprožil postopek proti Kitajski. Razlog: Trgovinske omejitve z Litvo.

Uvoz je bil prekinjen, potem ko je Združeno kraljestvo v ponedeljek napovedalo, da bo tako kot ZDA in Avstralija podprlo Evropsko unijo, ki je pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) sprožila postopek proti Kitajski zaradi domnevnih omejitev uvoza iz Unije.

Evropska komisija je sporočila, da je njen decembrski izvoz na Kitajsko upadel za 91 odstotkov v primerjavi z decembrom leta 2020.

Litva je lani v Vilni dovolila odprtje veleposlaništva pod imenom Tajvan. Evropske države imajo s Tajvanom običajno vzpostavljene drugačne oblike sodelovanja, pri čemer ozemlje tudi pogosteje nazivajo z imenom njene prestolnice Tajpej. Poteza Litve je razjezila Peking, ki Tajvan obravnava kot del kitajskega ozemlja.

Kitajska: Litva mora popraviti svoje napake

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Žao Lidžian ni komentiral prekinitve uvoza govedine, opozoril pa je, da bi Litva morala popraviti svoje napake.

"Litva bi se morala spopasti z dejstvi, popraviti lastne napake in se vrniti na pravo pot spoštovanja načela ene Kitajske, namesto da zamenjuje prav in narobe," je dejal Žao.

Tajvansko zunanje ministrstvo je ob tem podprlo Litvo in kitajsko prekinitev uvoza govedino označilo za enostransko in "ustrahovanje" Litve.

Litovska govedina le majhen delež kitajskega uvoza

Kitajska je največja svetovna uvoznica govejega mesa, vendar je uvoz iz Litve le majhen delež. Kitajska je lani iz Litve uvozila 775 ton govejega mesa od skupno 2,36 milijona ton uvoza govedine, kažejo podatki kitajske carine.