Avtorji raziskave so pri Sloveniji posebej izpostavili nizko stopnjo brezposelnosti med mladimi. Foto: BoBo
Avtorji raziskave so pri Sloveniji posebej izpostavili nizko stopnjo brezposelnosti med mladimi. Foto: BoBo
Kiv Vransko delavec
Slovenija se je, sodeč po raziskavi, dobro izkazala na področju konkurečnosti gospodarstva. Foto: BoBo

Raziskava Euro Plus Monitor, ki jo pripravljata bruseljski think-tank Lisbon Council in nemška banka Berenberg, četrtič zapored analizira finančno in gospodarsko stanje v 18 državah evroobmočja skupaj s Poljsko, Švedsko in Veliko Britanijo.

Osredinja se na več vidikov, glavna dva pa sta zdravje gospodarstev in uspešnost pri spopadanju s krizo. Pri prvem so se najbolje odrezali Luksemburg, Estonija in Nemčija, pri drugem pa Grčija, Irska in Latvija.

Slovenija je pri obeh zasedla deveto mesto. Lani je bila pri zdravju prav tako deveta, pri spopadanju s krizo pa 12. Leta 2011, ko so raziskavo prvič izvedli, je bila naša država peto najbolj zdravo gospodarstvo, 11. pa pri drugem parametru.

"Majhno, a dinamično gospodarstvo"
Lisbon Council in Berenberg ocenjujeta, da ima Slovenija majhno, vendar dinamično gospodarstvo z nadpovprečnim rezultatom pri merjenju zdravja gospodarstva držav. Ob tem dodajata, da se je Slovenija sredi lanskega leta za las izognila mednarodni finančni pomoči, slovenske fiskalne in bančne težave pa bodo ob ustrezni politični volji obvladljive.

Slovenija je po njuni oceni letos dosegla velik napredek na področju reform, vendar pa ta še vedno ostaja pod povprečjem analiziranih držav. Napredek opažata tudi na področju konkurenčnosti, medtem ko se je poslabšal rezultat pri finančni vzdržnosti zaradi visoke stopnje dolga.

"Nizka brezposelnost med mladimi"
Med prednostmi Slovenije izpostavljata med drugim dobra gibanja gospodarske rasti, nizko stopnjo brezposelnosti med mladimi, odpornost proti finančnim šokom in to, da je preprosto odpreti novo podjetje. Med slabostmi pa navajata podpovprečno stopnjo integracijo priseljencev, izgubljanje konkurenčnosti na račun visokih stroškov dela in previsok strukturni primanjkljaj.

Slovenija se je na lestvici 21. držav na najvišje mesto povzpela pri dveh merilih, in sicer po možnosti hitrega odpiranja novih delovnih mest in po deležu skupne bilančne vsote bank v deležu bruto domačega proizvoda v lanskem letu. Najnižje mesto pri indikatorjih je Slovenija dosegla pri stroških dela, kjer je zasedla predzadnje, 20. mesto.

"Stroga ljubezen deluje"
Na splošno Lisbon Council, katerega slovenski zunanji svetovalec je Žiga Turk; in nemška banka Berenberg ugotavljata, da so reforme v Evropi dosegle učinek, kriza območja evra pa se je končala po zaslugi implementacije resnih strukturnih reform. Ob tem dodajajo, da "stroga ljubezen deluje", kot primer pa navajajo Grčijo, Italijo, Portugalsko in Španijo, ki so v letošnjem letu še okrepile reforme, zaradi katerih so med najhitreje rastočimi gospodarstvi v območju evra.