V Bruslju so optimistični glede evropskega gospodarstva ze letos in prihodnje leto. Foto: EPA
V Bruslju so optimistični glede evropskega gospodarstva ze letos in prihodnje leto. Foto: EPA

Evropska komisija je za letos izboljšala napovedi za gospodarsko rast za 0,1 odstotne točke, za prihodnje leto pa jih je za 0,2 odstotne točke poslabšala, a še vedno je Slovenija z napovedano 2,3-odstotno rastjo v letu 2016 nad povprečjem v območju evra in celotnega EU-ja. Gonilo bo še vedno izvoz v kombinaciji z naložbami z evropskim denarjem.
Napoved glede javnofinančnega primanjkljaja za letos je ista kot jeseni, in sicer 2,9 odstotka BDP-ja. Za leto 2016 pa je Komisija Sloveniji napovedala 2,8-odstotni primanjkljaj, kar je 0,1 odstotne točke več, kot je napovedala jeseni.
Javni dolg naj bi znašal 83 odstotkov BDP-ja, v prihodnjem letu pa približno odstotno točko manj. To je precej nad maastrichtsko zgornjo mejo 60 odstotkov BDP-ja, a še vedno bolje od povprečja v območju evra in EU-ja.
Primanjkljaj pod tremi odstotki
Slovenija mora v skladu z evropskimi navodili presežni primanjkljaj odpraviti v tem letu - ga znižati pod tri odstotke BDP-ja, cilj vlade za letos pa je 2,5 odstotka BDP-ja. Slovenijo pa ob tem v Bruslju opozarjajo zlasti na pomanjkljiv napredek pri izvajanju strukturnih fiskalnih ukrepov, pri čemer izpostavljajo zakon o izvajanju fiskalnega pravila in pregled javnih izdatkov v zdravstvu.

Brezposelnost v Sloveniji bo letos po napovedi komisije 9,5-odstotna, v prihodnjem letu pa 8,9-odstotna, kar je bolje od povprečja v območju evra in EU-ja. Tudi inflacija bo v Sloveniji nižja od omenjenih povprečij, saj bo po napovedih letos znašala -0,3 odstotka, prihodnje leto pa bo 0,9-odstotna.

Prvič v črnem celoten EU
Letos bodo prvič po letu 2007 vsa gospodarstva v EU-ju dosegla rast, poleg tega kaže zimska gospodarska napoved Komisije. Območje evra bo letos imelo 1,3-odstotno, v prihodnjem letu pa 1,9-odstotno rast, celoten EU pa 1,7-odstotno oziroma 2,1-odstotno gospodarsko rast, napoveduje Komisija.

Gospodarstvo bo raslo na podlagi okrepljenega domačega in tujega povpraševanja, zelo ugodne denarne politike in v glavnem nevtralnega fiskalnega položaja. Omejevalni dejavniki pa so šibko investicijsko okolje in visoka brezposelnost.

Inflacija se bo letos še znižala, nato pa se bo v letu 2016 zvišala, ocenjuje Komisija. V večini članic je bila decembra inflacija negativna zaradi strmega padca cen energije. Območje evra naj bi letos imelo 0,1-odstotno deflacijo, v prihodnjem letu pa 1,3-odstotno inflacijo, EU pa 0,2-odstotno oziroma 1,4-odstotno inflacijo.

Umar: Napoved Bruslja podobna naši
V Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar), kjer za prihodnje leto napovedujejo 1,7-odstotno krepitev BDP-ja, ocenjujejo, da je manjša razlika med njihovo napovedjo in napovedjo Komisije povezana s pričakovanim povečanjem državne potrošnje pod predpostavko nespremenjenih politik. Sicer pa na Umarju poudarjajo, da so v Bruslju potrdili njihova predvidevanja.