Foto:
Foto:
Na tokratno višjo stopnjo inflacije so vplivale višje cene hrane in goriv.
Državni statistični urad je sporočil podatke o februarski inflaciji.

Za razliko od preteklih dveh mesecev, ko smo imeli deflacijo, so se cene življenjskih potrebščin ponovno povišale. Na letni ravni je inflacija višja za 2,6 odstotka.

Letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je februarja znašala 3,4 odstotka.

Zelenjava dražja za desetino
Višje cene naftnih derivatov in hrane so februarja k skupni rasti cen prispevale po 0,2-odstotne točke, po 0,1-odstotne točke pa so prispevali še rezervni deli, počitnice v paketu ter ostalo. Februarja so se najbolj zvišale cene v skupinah prevoz (za 1,3 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,2 odstotka), izobraževanje (za 0,8 odstotka), rekreacija in kultura (za 0,7 odstotka), stanovanje (za 0,6 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,4 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,3 odstotka).

Zelenjava se je podražila za 10 odstotkov, sadje pa za 5,7 odstotka. Te podražitve so poleg višjih cen kave, čaja in kakava (za 4,6 odstotka) vplivale, da so se cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače spet močno povišale.

Obleka in obutev cenejši kot pred letom dni
Zaporedje skupin, v katerih so se cene v enem letu najbolj povišale, ostaja nespremenjeno: stanovanje (za devet odstotkov), gostinske in nastanitvene storitve (za 5,2 odstotka), izobraževanje (za 4,4 odstotka), rekreacija in kultura (za 3,9 odstotka). V skupinah obleke in obutve ter hrane in brezalkoholnih pijač so bile cene februarja v povprečju nižje kot pred enim letom: v prvi za dva
odstotka, v drugi pa za 0,3 odstotka.